Официално: Мария Габриел оттегли кандидатурата си за премиер

Официално: Мария Габриел оттегли кандидатурата си за премиер

Мария Габриел подаде заявление до Народното събрания, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерския съвет. Това съобщи пресцентърът на ГЕРБ и приложи копие на подаденото заявление.

Документът е внесен в деловодството на парламента тази сутрин в 9:09 ч. „Мария Габриел подчертава още, че „координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета Денков-Габриел, чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство. Така, на практика, развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно“, уточняват от пресцентъра на ГЕРБ.

На пресконференция в неделя Габриел обяви, че ще оттегли кандидатурата си за премиер с пръвия мандат и ГЕРБ няма да подкрепи правителство с втория мандат.

Последва изявление на премиера в оставка Николай Денков, който призова ГЕРБ да не хвърлят държавата в хаос. По думите му решението е само двамата с Мария Габриел да сменят позициите си при ротацията, без други промени в състава на кабинета.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *