Обявиха грипна епидемия в Пловдив и областта

Обявиха грипна епидемия в Пловдив и областта

Обявиха грипна епидемия в Пловдив и областта. Решението бе взето след среща на директора на РЗИ д-р Сийка Димчева и областния управител д-р Илия Зюмбилев. Грипната епидемия ще е в сила от 22 до 28 януари включително. Засега грипна ваканция няма да има, ситуацията се следи ежедневно.

През изминалата седмица заболеваемостта е преминала границата от 99 персентила или 206 на 10 000 души, обясни директорът на РЗИ. „От пробите, които изпратихме през седмицата, 30% са положителни за грип А. Това даде основание днес щабът да бъде свикан и да се вземе подобно решение.

Въведените мерки включват: отлагане на профилактичните прегледи за жени и деца, отлагане на профилактичните имунизации, които са задължителни, ограничаване на свижданията в болници и домове за стари хора, засилен филтър в детските и учебни заведения, както и усилена дезинфекция и проветряване на помещенията.

„Броят на отсъстващите ученици все още не е тревожен, въпреки чме се повишава, ще продължим да следим тези данни и при промяна сме готови да съберем щаба и да променим мерките“, каза още д-р Димчева.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *