Общината подготвя дигиталната трансформация на пловдивското здравеопазване

Общината подготвя дигиталната трансформация на пловдивското здравеопазване

Предизвикателствата пред дигиталната трансформация на здравните заведения бяха тема на организиран от Община Пловдив форум съвместно с Медицинския университет в града и Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването. За да сподели практически опит, от Швейцария специално пристигна дигитализационният мениджър на университетската болница в Цюрих Радой Павлов.

„В нашата организационна структура все още липсват кадри на такава позиция, които да се грижат за процеса на дигитализация. Време е да се вземат бързи решения, защото без правилно организирана администрация не можем да очакваме оптимални резултати”, коментира началникът на отдел „Канцелария на кмета и протокол” в общината Мирослав Беляшки.

За напредък в дигитализацията той разчита на доброто партньорство с Медицинския университет в Пловдив, който единствен сред сродните учебни заведения в страната разполага с напълно структуриран дейта център.

„Това е много голяма информационна структура, която позволява съхранението на  медицински данни при максимална киберсигурност. С помощта на различни инструменти, включително изкуствен интелект, те могат да бъдат обработвани, при което да се откриват не толкова очевидни на пръв поглед зависимости. В перспектива тези данни могат да бъдат интегрирани с данни за атмосферното замърсяване и други елементи на градската околна среда. Това е  начин се подобри планирането и дори предвиждането на рискове за здравето на населението в региона. Защото дигитализацията не е просто заместването на хартиен документ с цифров, а цялостното управление на процеса, така че да се спести време и да се повиши ефективността”, посочи заместник-ректорът на Медицинския университет по научноизследователската дейност проф. д-р Благой Маринов.

По време на форума стана ясно, че в региона предстои да бъде създадена здравеопазната екосистема – връзка между общинските здравни заведения, образователни институции и бизнеса в лицето на компании, които разработват различни решения в областта на дигитализацията и процесите на управление на данните.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *