Община Пловдив с екоинициативи до края на юни

Община Пловдив с екоинициативи до края на юни

Община Пловдив напомня, че до края на месец юни гражданите ще имат възможност безвъзмездно да се освободят от ненужните им едрогабаритни отпадъци от бита. Това е първата по рода си кампания за разделно събиране на стари мебели, дивани, матраци, фотьойли, дървени плоскости и дограми, която администрацията стартира още в началото на месеца.

Едрогабаритните отпадъци могат да се предават на временно обособени за целта пунктове във всеки един от шестте района от 09:00 до 17:00 ч.:

  • Всеки понеделник в район „Източен“ на бул. „Санкт Петербург“ до филиала на Техническия университет;
  • Всеки вторник в район „Западен“ на ул. „Ранни лист“ до ДЯ „Сто усмивки“;
  • Всяка сряда в  район „Северен“ на бул. „Дунав“ ъгъла с ул. „Милеви скали“;
  • Всеки четвъртък в район „Тракия“ на ул. „Цар Симеон“ до ЖП гара Тракия;
  • Всеки петък в район „Централен“ на бул. „Свобода“ срещу №17;
  • Всяка събота в район „Южен“ на ул. „Коматевско шосе“ от страната на Спортен комплекс „Христо Ботев“.

Разделното събиране и предаване на едрогабаритни отпадъци ще подпомогне процеса по рационалното им оползотворяване, ще намали количеството на депонираните отпадъци и ще подобри екологичните показатели на почвата и въздуха.

От Дирекция „Опазване на околната среда“ информират и за успешно преминалата кампания по разделно събиране на отработени масла /ОМ/, която се проведе в периода 18-20 юни. По време на инициативата, на определени по административни райони изнесени пунктове, гражданите имаха възможност напълно безвъзмездно да предадат събраните в домакинството отработени масла. Община Пловдив предвижда провеждането на още една такава кампания в периода от 19 до 21 ноември. През останалото време от годината, гражданите могат да предават събраните в домакинствата отработени масла всяка седмица от понеделник до петък на адрес: ул. „Брезовско шосе” № 180, склад № 215.

Напомняме, че неконтролираното изгаряне на масла води до замърсяване на въздуха с токсични съединения на основата на сярата, които не само замърсяват въздуха и околната среда за продължителен период от време, но са и канцерогенни за здравето на хората.

Ако Вие сте лице, което притежава различни видове разделно събрани отпадъци, може да се присъедините към нашите усилия за чист въздух и чиста околна среда, като ги предадете на правилните места. Подробна информация може да намерите на официалната интернет страница на Община Пловдив www.plovdiv.bg

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *