Атанас Атанасов: Има снайперисти по оградата на Борисов в Банкя

Атанас Атанасов: Има снайперисти по оградата на Борисов в Банкя

„Разговорът с президента беше дълъг. Обсъдихме възможностите за правителство. Ние ще бъдем опозиция. Обсъдихме и други теми“. Това каза Николай Денков след консултациите при президента Румен Радев и подчерта, че ПП-ДБ няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ.

„Върнахме се на някои въпроси – как може да е по-ефективна борбата с корупцията, как да работят институциите по-ефективно. След като Борисов свали две наши правителства, не виждаме с какви очи иска подкрепа. Нищо не му дължим. Няма какво да се представя на жертва“, посочи Денков.

Бившият премиер е категоричен, че в коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ няма разцепление. „Проевропейското правителство е етикет. Правителството трябва да е с ясни приоритети, програма и задачи. Какво показа ГЕРБ в това отношение до този момент? Говори се задкулисно как ще се разпределят министерства“, каза още той.

Денков подчерта, че трите първи политически формации са единни относно това каква е политическата ситуация и какви да бъдат следващите стъпки. „Една от основните проевропейски ценности е върховенството на правото, това беше една от основните причини ГЕРБ и ДПС да съборят предходното правителство. Само да се слагат едни етикети и да не се гледа какво се слага под тях е неконструктивно“, заяви Божидар Божанов.

Атанас Атанасов, съпредседател на ПП-ДБ, твърди, че когато в предходното правителство мандатът е бил в ПП-ДБ, те са направили всичко възможно да съставят такова. „7 пъти получи мандат Борисов, да вземе да състави правителство. Два пъти поехме този ангажимент, направихме каквото успяхме и ротацията беше провалена от нашите партньори“, коментира Атанасов.

Охраната на Борисов

По време на разговорите с президента Атанас Атанасов обяви, че има информация и снимки как снайперисти са разположени в двора на имота на Бойко Борисов в Банкя. „Това не е ли притеснително? Снимките са достоверни. Въздейства се върху сигурността на председателя на партията, която е мандатоносител. Президентът е пестелив, както се прави в случая. Смятам, че въпросът е важен. На Балканите се случват такива неща. Намеквам. Смятам, че една от версиите за случващото се идва отвън“, допълни Атанасов. „Неслучайни хора ме занимаваха с тази тема. Питаха ме не се ли интересуваме. Каква е причината да се повиши нивото на защита?“, попита още той.

Държавният глава Румен Радев обеща да провери информацията, но посочи, че при него по отговорност идва информация, свързана само с националната сигурност. Освен това е и убеден, че информация за увеличен риск спрямо отделни лица не трябва да бъде публично достояние. Пред журналисти в президентството Атанасов не пожела да каже откъде разполага със снимки и кой му ги е пратил, но установил, че са достоверни. Снимките били правени миналата седмица.

„Тази охрана не е от днес“

„Мисля, че Атанас Атанасов не трябва да пита президента, а вътрешния министър Калин Стоянов относно охраната на Бойко Борисов. Дали и кои политически лидери получиха охрана още при сглобката, какво налага тази охрана?“. Това каза по-късно през деня в предаването „Лице в лице“ по bTV адвокат Иван Демерджиев, бивш служебен министър на правосъдието и бивш служебен министър на вътрешните работи.

„За два дни загинаха две жени в условията на домашно насилие. Там нямаше и един полицай. На този фон политическите лидери засилват охраната си. Отговорите ги дължи вътрешният министър. Странно, че не го питаха толкова месеци. Тази охрана не е от днес“, коментира той.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *