Образованието отново е приоритет в програмата на ГЕРБ-СДС (СНИМКИ)

Образованието отново е приоритет в програмата на ГЕРБ-СДС (СНИМКИ)

За реализирането на най-важните промени в системата на образованието са необходими политическо лидерство, бюджетна подкрепа, обществено и политическо съгласие и над 5 години за тяхното завършване. Това е записано в Управленската програма на ГЕРБ-СДС в раздел „Образование“. Приоритетите в сектора бяха представени снощи на кръгла маса в Пловдив с участието на кандидатите за народни представители от листата в 16-ти МИР проф. Даниела Дженева, Деница Николова, Красимир Терзиев, Петър Троянов. Символичен домакин на форума бе пловдивският представител  в Националния щаб на ГЕРБ Владимир Темелков, който е и ресорен заместник-кмет.Образованието отново е приоритет в програмата на ГЕРБ-СДС (СНИМКИ)

„В последния месец и половина свършихме огромна работа в Националния щаб – мястото, където се оформя програмата и бъдещата политика след изборите. Основен акцент в нея е образованието“, заяви Темелков и подчерта, че проблемите в системата за ясни и е нужно те да бъдат решавани. Сред решенията, които ГЕРБ-СДС предлага, са изработване на концептуално нови учебни програми с по-малко фактология и повече време за упражнения и формиране на умения.

„Повечето фирми имат нужда от готови специалисти и за това трябва да се ориентираме към дуалното обучение – то да бъде национална политика, а обучението и оборудването на кабинетите да бъде финансирано от държавата, както оборудването на необходимите кабинети“, каза още Владимир Темелков.Образованието отново е приоритет в програмата на ГЕРБ-СДС (СНИМКИ)

От своя страна Деница Николова подчерта, че при срещите си с работодателите в Пловдив те споделят за липсата на квалифицирана работна ръка. „Образователната реформа, свързана с промяна на учебните програми с фокус придобиването на умения, професионално образование и дуално обучение  е важно и за пазара на труда, за осигуряването на необходимите квалифицирани кадри“, заяви четвъртата в кандидатската листа на ГЕРБ-СДС.

От своя страна проф. Даниела Дженева, втора в кандидатската листа, отново потвърди, че в 50-то Народно събрание ще работи приоритетно в сферата на културата и образованието.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *