Новият премиер - завой от ДПС-Пеевски към ДПС-Доган? Анализ на Наталия Киселова

Новият премиер - завой от ДПС-Пеевски към ДПС-Доган? Анализ на Наталия Киселова

Конституционалистът доц. д-р Наталия Киселова обвърза новия служебен кабинет, който ще бъде ръководен от Горица Грънчарова-Кожарева, с вътрешнопартийната битка в ДПС между Делян Пеевски и Ахмед Доган. В Студио Actualno тя каза, че ако Димитър Главчев е проявявал по-скоро близост до ГЕРБ и ДПС-Пеевски, то сега може и да има завой в друга посока.

„Главчев създаде впечатление, че е близък до ГЕРБ и ДПС, когато то беше доминирано от Пеевски. Сега е възможно да има завой по-скоро към ДПС на Доган“, бяха конкретните думи на експерта по конституционно право и преподавател в Софийския университет.

Как човек с изтекъл мандат на поста си стана премиер?

Относно изтеклия мандат на Горица Грънчарова-Кожарева като зам.-председател на Сметната палата, Киселова свърза името ѝ със скандала с недопуснатия да се върне ръководител Цветан Цветков. Новият премиер е омъжена за Михаил Кожарев – бивш прокурор и бивш член на ВСС, за когото се твърди, че е бил от защитаващите Иван Гешев. „Бракът с бившия член на ВСС и бившия прокурор към ВАП е известен към момента, в който тя е била избрана за член на Сметната палата. Може би към онзи момент връзките на съпруга ѝ са имали значение“, посочи Киселова.

Смяната на министри ще покаже много неща

Освен Горица Грънчарова-Кожарева, за служебен премиер се завъртяха още имената на настоящия – Димитър Главчев, и на подуправителя на БНБ и бивш депутат от ДПС Петър Чобанов. „Дали междувременно г-н Чобанов и г-н Главчев са посъветвани или са преценили, че не им трябва тази тегоба в момента, е трудно да се каже. Според мен две неща са фактор не само за г-жа Кожарева, но и за целия списък от потенциални министър-председатели. Първо, когато говорят с действащите министри, това е възможен подход. Въпросът е, когато се налага смяна на министър, между кои хора ти избираш и кой ти ги предлага. Откъде г-жа Кожарева може да познава сфери, които са извън финансите и икономиката – това ще бъде интересно за мен, ако има смяна на министри, и от кои кръгове са те. От това ще зависи дали правителството ще внесе някакво успокоение“, коментира конституционалистът.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *