Нов тигър ще радва малчуганите в Природонаучния музей в Пловдив (СНИМКИ)

Нов тигър ще радва малчуганите в Природонаучния музей в Пловдив (СНИМКИ)

Нов експонат – Тигър (Panthera tigris) ще радва посетителите на Регионалния природонаучен музей в Пловдив от днес. Той е вече част от колекцията в зала „Бозайници“ и е дарение от Зоопарк – Пазарджик. Той е най-едрият хищник от семейство Котки и третият най – едър хищник на земята след полярната мечка и кафявата мечка. Тигрите имат характерна оранжева козина на черни ивици. Съществува обаче и подвид на бенгалския тигър, който е бял на черни ивици. Новият експонат може да видите в зала „Бозайници“ на музея.Нов тигър ще радва малчуганите в Природонаучния музей в Пловдив (СНИМКИ)

Експозицията в зала “Бозайници” е подредена в два модула. В първия, разположен Г-образно, са изложени видовете от българската териофауна. Витрината започва с бутафорна пещера с прилепи и завършва до морските местообитания на делфини и тюлени. В нея чрез пресъздаване на естествените местообитания на видовете са показани както някои типични за нашата фауна видове, като благороден елен, дива коза, муфлон, лисица и вълк, така и някои редки за фауната на България видове – евроазиатски рис, булдогов прилеп и изчезналият тюлен монах. Акцент в тази витрина са най-голямата кафява мечка на Балканския полуостров, отличена със златен медал и сръндакът, отличен със сребърен медал за страната.Нов тигър ще радва малчуганите в Природонаучния музей в Пловдив (СНИМКИ)

Във втория модул са разположени екзотични видове от цял свят. Голяма част от видовете са представители на големите котки: тигър, пума, леопард, лъв, оцелот и амурски леопард – едно от най-редките животни на планетата. Особен интерес представляват и останалите екзотични видове – бяла мечка, американски бизон, диво магаре, двугърба камила и др.

През празничните дни Регионален природонаучен музей – Пловдив  ще работи със следното празнично работно време: 1-ви, 3-ти, 4-ти и 5-ти май 2024г. от 09:00 до 16:30 часа.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *