Нито една от руските стратегически ядрени подводници не е на бойно дежурство?

Нито една от руските стратегически ядрени подводници не е на бойно дежурство?

Всичките девет действащи стратегически ядрени подводници на Русия са закотвени на кейовете и нито една от тях не е на бойно дежурство. Това става ясно от снимки, направени по време на работните пътувания на министъра на отбраната на Русия Андрей Белоусов в базите Гаджиево – на 11 октомври, и Вилючинск – на 16 октомври, предава The Insider. Ядрените подводници са ключов компонент на руската „ядрена триада“ – те са въоръжени с балистични ракети с ядрени бойни глави.

В Гаджиево има четири ядрени подводници – К-549 „Княз Владимир“ от проект 955А, К-407 „Новомосковск“, К-114 „Тула“ и К-51 „Верхотурье“ от проект 667БДРМ. Във Вилючинск са разположени К-554 „Император Александър III“, К-553 „Генералисимус Суворов“ и К-552 „Княз Олег“ от проект 955А, К-550 „Александър Невски“ и К-551 „Владимир Мономах“ от Проект 955.

Изброените девет стратегически подводници са способни да носят до 768 бойни глави, което е около половината от всички разполагаеми руски ядрени бойни глави. Едновременното присъствие на всички плавателни съдове в две бази означава, че потенциален враг само с два удара по тях може едновременно да унищожи половината от общия ядрен потенциал на Русия.

Военният експерт Иля Крамник смята, че ситуацията не е нормална и показва системен проблем на военноморските сили на Русия. „Това е следствие от 40-годишното финансиране на флота на остатъчен принцип, но тук парите са на втори план – с противоречиви документи и практика на стратегическо планиране в тази област и крайно неясно дефинираното място. на флота във военната машина на страната, финансирането само по себе си няма да реши нищо“, смята той.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *