Николай Денков обяви кога ще подаде оставка като премиер

Николай Денков обяви кога ще подаде оставка като премиер

Премиерът Николай Денков заяви, че със сигурност ще подаде оставка като премиер на 6 март, за когато е планирано да отстъпи премиерския пост на Мария Габриел. Министър-председателят беше на Конференция по сигурността в Мюнхен.

Изказването му е повод това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов намекна за евентуално отлагане на т.нар. ротация. Според Денков в Мюнхен е имало голям интерес към ротацията в България и всички са изразили очакване тя да бъде успешно направена.

Премиерът обясни, че ротацията има смисъл, ако се изпълнява управленската програма на правителството и страната върви по европейския си път. Той коментира и това какво би станало, ако оставката му не бъде приета от Народното събрание. Денков каза, че правителството продължава да си изпълнява задълженията до приемане на следващо решение.

„Времето, в което всеки се оправя сам, е приключило“

Николай Денков обясни и какво е било прието на Конференцията в Мюнхен. Той изведе три основни извода от срещата.

Първият е, че Европа е единна в това, че трябва да изгради своя отбранителен капацитет. „Това трябва да стане бързо и да бъде общо усилие. Времето, в което всеки се оправя сам, е приключило“, обяви премиерът в контекста на войната в Украйна и нуждата европейските страни да предоставят оръжие на Киев за борба с руската агресия.Николай Денков обяви кога ще подаде оставка като премиер

„Второ, има силна подкрепа в САЩ за Украйна и тези спорове по медиите не отразяват желанието и на демократите, и на републиканците в Конгреса и Сената да намерят решение. Да, може да се забави малко, но има единно мнение“, смята Денков. Припомняме, че пакетът от 95 млрд. долара за Украйна (60 млрд.), Израел и Тайван бе приет от Сената на САЩ, но е в безизходица в Камарата на представителите, където близките до Доналд Тръмп републиканци не желаят дори да го допуснат до гласуване. В това число влиза и председателят на долната камара Майк Джонсън.

„Трето, тази помощ трябва да дойде бързо – така че и в Европа, и в Щатите се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин да се укрепят отбранителните възможности на Украйна“, заяви Денков пред журналисти в неделя, 18 февруари.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *