Нетаняху: Град Газа е обкръжен, лидерът на "Хамас" е притиснат в бункер

Нетаняху: Град Газа е обкръжен, лидерът на "Хамас" е притиснат в бункер

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви днес, че израелската армия е обкръжила град Газа и провежда операции във вътрешността му, предаде Ройтерс. Министърът на отбраната на Израел потвърди, че лидерът на „Хамас“ Яхия Синвар е „изолиран“ в бункера си, пише Daily mail.

В телевизионно обръщение към нацията премиерът каза, че няма да има прекратяване на огъня, нито доставка на гориво за ивицата Газа, преди ислямистката групировка „Хамас“ да освободи отвлечените от Израел заложници. Нетаняху отправи повторно призива към цивилните палестинци в анклава да се придвижат на юг от река Газа за тяхна собствена безопасност. „Ние няма да спрем“, заяви той, цитиран от Ройтерс.

Израелската армия извършва операции дълбоко във вътрешността на град Газа, бастиона на „Хамас“, потвърди днес министърът на отбраната на Израел Йоав Галант на пресконференция, която също бе с телевизионно излъчване. Той отбеляза, че Израел няма желание да контролира палестинския анклав след края на войната.

„Въоръжените сили на Израел са в сърцето на град Газа. Те настъпиха и от север, и от юг. Щурмът им бе с пълно съгласуване между сухопътни, въздушни и морски сили“, каза Галант. „Действията се извършват от всички посоки, с участието на пехота, бронирани машини, танкове и сапьори, а целта е една – терористите от „Хамас“ в Газа с тяхната инфраструктура, техните командни центрове, техните бункери, техните телефонни централи. Войските ни затягат обръча около град Газа“, обяви израелският министър на отбраната и добави, че лидерът на „Хамас“ в Газа Яхия Синуар в момента е блокиран в бункера си.

Галант описа град Газа като „най-голямата терористична база, изграждана от човешка ръка“. Той посочи, че под града има километрични тунели, които минават под училища и болници и в които са разположени оръжейни складове, телефонни централи и бомбоубежища за бойците, предаде БТА.

Запитан за вижданията за управлението на ивицата Газа след края на войната, Галант отговори: „Аз мога да ви кажа кой няма да управлява. Няма да е „Хамас“, няма да е и Израел. Всичко друго е възможно“. Той се присъедини към призива към цивилните палестинци да се придвижват към южната част на анклава, за да спасят живота си.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *