Между 25% и 40% поскъпват зимните гуми

Между 25% и 40% поскъпват зимните гуми

Между 25% и 40% поскъпване на зимните гуми у нас отчитат автомобилните сервизи тази година. До 15 ноември всички автомобили трябва да бъдат оборудвани със зимни гуми.

Емил Каменов всяка година сменя гумите на автомобила си в началото на ноември. Казва, че въпреки увеличението на цените това е разход, който трябва всеки шофьор да предвиди. „Много катастрофи са се случили и много човешки животи са отнети, защото не са сменяни гумите през зимата“, обясни Емил Каменов пред БТВ.

В автомобилните сервизи вече има опашки от шофьори, които искат да сменят гумите на колите си. Въпреки по-топлото време през последните дни, трябва да подготвим автомобила си за зимни условия, смятат автомонтьорите.

„Лятната гума се втвърдява. Тя работи нормално до около 6 градуса, след което започва втвърдяване на каучука и започва пързаляне и загуба на контрол. Гумите трябва да бъдат пригодени за зимни условия или такива с протектор не по-малко от четири милиметра дълбочина“, коментира темата Марин Чираков. Има един по-хитър начин да разберем дали протекторът на гумата ни е над четири милиметра – като използваме монета от 2 лева. „Когато я поставим по този начин и сребърният кант се покрие, това значи, че е над четири милиметра“, допълва Марин Чираков.

Друг съвет, които дават автомобилните експерти е шофьорите да проверят състоянието на акумулатора на колата, а също така охладителната система и течността за чистачките. „Безопасността е на първо място, естествено. Все пак возим семействата си“, казва Емил Каменов. Глобата за шофиране с повредени, износени или неподходящи за сезона гуми е 50 лева.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *