На Разпети петък: Оранжев код за валежи в 7 области

На Разпети петък: Оранжев код за валежи в 7 области

Оранжев код за краткотрайни, временно интензивни дъждове с гръмотевици в петък (3 май) е обявен за София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали, съобщават от НИМХ. Очакваните количества на валежите са между 25 и 40 литра на квадратен метър, а в планинските райони – вероятно те ще са повече. Ще има и условия за градушки.

В останалите области, с изключение на Силистра и Добрич, важи жълт код за проливни дъждове. Там валежите също ще са краткотрайни, но интензивни. Количествата им ще бъдат между 25 и 35 литра на квадратен метър.На Разпети петък: Оранжев код за валежи в 7 области

В планинските райони дъждовете също ще са интензивни и условията няма да са добри за туризъм, предупреждават още синоптиците. През деня атмосферата ще остане нестабилна. Причината за очакваните валежи е формирането на фронтална зона и на т.нар. барична долина над Балканските страни.

Минималните температури на 3 май обаче ще се повишат и ще са между 10 и 13 градуса. Най-високи ще са те в Дунавската равнина – там термометрите ще показват около 20 градуса. Максималната температура в столицата ще е 12 градуса, в Пловдив – 16 градуса, а във Варна – 17-18 градуса.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *