На прага на отпуските: Пътна полиция с акция по пътищата

На прага на отпуските: Пътна полиция с акция по пътищата

От 29 юни до 14 юли е в ход специализирана полицейска акция с фокус върху безопасността на движението по пътищата. Един от акцентите в нея са водачите на двуколесни превозни средства и по-специално – на мотоциклети.

Точки за контрол ще бъдат ситуирани по основните пътни направления, участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, но и по онези трасета, които са най-предпочитани от водачите на мотоциклети, това съобщи на брифинг комисар Мария Ботева, зам.-началник на отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Целта на операцията е да се обърне внимание на автомобилистите да са по-толерантни към водачите на  мотоциклети, които са уязвими участници в движението по пътищата, но от друга страна и към водачите на мотоциклети – да са по-внимателни и да спазват правилата, разписани в закона. Не на последно място сред целите на операцията е заложено и да се намали травматизмът сред мотоциклетистите, тъй като пътнотранспортните произшествия с тях бележат известно завишение.

По данни на отдел „Пътна полиция“, ГДНП, от началото на годината до края на месец юни 2024 г. 19 водачи на мотоциклети са загинали при пътнотранспортни произшествия, а 274 са раните. В сравнение с първите 6 месеца на миналата година това са с 4 смъртни случая повече, а при ранените има нарастване на броя с 69. Очаквано и ранените, и жертвите са млади хора в трудоспособна възраст. Най-често водачите на мотоциклети, попаднали в произшествие, са на възраст между 24 и 40 години, поясни комисар Ботева. Тя отчете също, че през месец юни има увеличение на броя на загиналите при ПТП водачи на мотоциклети, които са 8, а 105 са ранените. В сравнение с месец юни 2023 година загиналите са с 4 повече, а ранените – с 23.

По отношение на контрола и най-често допусканите нарушения комисар Ботева обясни, че ще се следи за спазване на скоростните режими, недопускане на неправилни маневри, ползване на обезопасителни системи и правилно поставяне на регистрационните табели. Тя призова мотоциклетистите да не извършват неправилни маневри, да бъдат внимателни при разминаването с останалите превозни средства и да спазват дистанция.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *