На прага на лятото: Промени в закона и солени глоби по пътищата в Гърция

На прага на лятото: Промени в закона и солени глоби по пътищата в Гърция

Големи промени в Закона за движение по пътищата в Гърция и нови, по-високи глоби за превишена скорост. Това предвиждат промените, които ще бъдат внесени за обществено обсъждане в следващите дни в гръцкия парламент. Те включват по-високи глоби, административни наказания и повече камери за регистриране на превишена скорост, както и намаляване на максималната разрешена скорост в по-голямата градска част от 50 на 30 км/ч.

От предварителните изявления на представители на Министерството на транспорта става ясно, че особен акцент се дава на нарушенията, които се считат за опасни като: минаване на червена светлина, използване на мобилен телефон и шофиране с превишена скорост и под въздействие на алкохол и наркотични вещества. За тези нарушения ще има и в пъти по-висока глоба в случай на повторение в рамките на една година, а при три рецидива в рамките на пет години ще се налага отнемане на свидетелството за управление за срок от пет години, предава bTV.

Нарушенията ще бъдат разделени в три категории в зависимост от техния риск. Минималната глоба е 30 евро за неносене на документи и отнемане на шофьорска книжка за 10 дни. За неправилно паркиране се очаква глобата да нарасне от 40 евро сега до 150 евро и отнемане на свидетелство за управление за 20 дни.

При нарушения с висок риск каквото е и шофирането с превишена скорост минималната глоба се очаква да бъде в размер от 350 евро с отнемане на свидетелството за 30 дни.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *