Министърът на отбраната: Очакваме 57 млн. евро в замяна на помощта за Украйна

Министърът на отбраната: Очакваме 57 млн. евро в замяна на помощта за Украйна

„Оценката ни е непроменена. Говорим за агресивна война, която е в нарушения на международните правила и противоречи на устава на ООН“. Това каза в предаването „Защо, господин министър“ по bTV с водещ Жени Марчева служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

12 дни преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон президентът Румен Радев отказа да участва в нея и да води българската делегация. „Преценил е, че някои от националните ни оценки, предполагам заради помощта за Украйна, се различават. Ще препотвърдим, че България ще продължи да оказва военнотехническа помощ за Украйна и помощ за обучението на военнослужещи извън територията на Украйна“, подчерта Запрянов.

„Между президента и премиера има диалог. Президентът е в правото си да вземе решение. Няма напрежение между мен и Румен Радев. Президентът е загрижен за състоянието въоръжените сили. По много въпроси нямаме различия. Некомплектът притеснява и нас, и президентът“, добави Запрянов.

„Продължаваме да предоставяме само техника и боеприпаси, които са излишни за армията. Ако се стигне до посягане на окомплектоваността, това не може да стане с решение на правителството. Това може да стане само с решение на Народното събрание. Такъв момент още не е дошъл. По отношение на „ядрения армагедон“ – ядреното оръжие, с което НАТО разполага, не цели да заплашва никого. Алиансът никога не е заплашвал когото и да било“, подчерта служебният министър на отбраната.

„Ние сме отстоявали и сме прередактирали документи на НАТО, за които сме смятали, че не отговарят на нашите интереси. Политиката ни е за засилване на отбранителния потенциал на държавата, но със собствени сили не можем да отбраняваме нашата страна. Затова разчитаме на колективната отбрана“.

Помощта за Украйна

„В седмия пакет от помощ ще има въоръжение и техника, излишни за армията. Това ще бъде гласувано от правителството и изпратено. Процедурата не е лесна. Предстои работа. Украинската страна ще провери техниката и ще обяви дали я желае. За цялата помощ, която изпращаме, ние получаваме заплащане. Заявили сме 57 млн. евро за част от пакетите. Имаме потвърдени 7,5 млн. евро. Ще чакаме години, за да може тази сума да се възстанови. САЩ са ни заделили 32 млн. долара. Една от съюзните ни държави е превела сума от 30 млн. евро. Ние предоставяме помощ, а за нея получаваме компенсация. Средствата инвестираме в модернизация“, уточни служебният министър на отбраната.

Според него на този етап НАТО няма планове за увеличаване на присъствието си в Източна Европа. „Ние ще изграждаме инфраструктура в България. Тя трябва да настани бойните групи на Алианса, които са на наша територия. Същото става и в Румъния. За базата до село Кабиле край Ямбол сме изпратили запитване до НАТО за оферта за проектиране. След това ще започне изграждане“, коментира Запрянов.

Военното разузнаване

Пред обществената телевизия народният представител Стоян Михалев определи работата на Венев като „пълен провал“. Това доведе до размяна на позиции между партията на Михалев „Демократи за силна България“ и службата. „Военно разузнаване“ подаде и сигнал от ДАНС и ГДБОП за изказването.

„Министърът на отбраната е принципал на Военното разузнаване. Когато едно военна структура, се набърка във вътрешнополитическия живот, това не е добре. Нека контролните органи да проверят и кажат. Военното разузнаване функционира на много високо ниво“, категоричен е Атанас Запрянов.

Според него спорът между политиците и служба „Военно разузнаване“ ерозира доверието и в партиите, и в разузнаването. Той допълни, че има доверие на бригаден генерал Венелин Венев, началник на „Военно разузнаване“. „Не е нормално да занимаваме с вътрешнополитическите ни проблеми разузнавателната ни служба. Аз като служебен министър не мога да предприема реформа в тази служба. Няма как служебен кабинет да прави такива предложения“, каза той.

Военната подготовка

„Да, някои страни върнаха наборната служба. Ние можем да върнем задължителната военна подготовка за категории граждани, които искат да упражняват професии, свързани с носенето на оръжие. Това може да се случи при нормално избрано правителство“, обясни служебният министър на отбраната.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *