Пробив: Учени са елиминирали ХИВ от заразени клетки

Пробив: Учени са елиминирали ХИВ от заразени клетки

Учени твърдят, че успешно са елиминирали ХИВ от заразени клетки, използвайки технологията за редактиране на гени Crispr, спечелила Нобелова награда. Работейки като ножица, но на молекулярно ниво, тя реже ДНК, така че „лошите части“ да бъдат отстранени или деактивирани, предава bTV.

Съществуващите лекарства за ХИВ могат да спрат вируса, но не и да го премахнат. Надеждата е в крайна сметка да можем да отървем тялото изцяло от вируса, въпреки че е необходима много повече работа, за да се провери дали ще бъде безопасно и ефективно, пише Би Би Си.

Екипът на университета в Амстердам представи своите ранни открития на медицинска конференция тази седмица и подчерта, че работата им остава „доказателство за концепцията“ и няма да се превърне в лек за ХИВ скоро.

Пълните открития все още изискват проверка, казва доцентът по технологиите за стволови клетки и генна терапия в университета в Нотингам д-р Джеймс Диксън. „Ще е необходима още много работа, за да се докаже, че резултатите от тези клетъчни тестове могат да се получат в цялото тяло за бъдеща терапия. Ще има нужда от много повече развитие, преди това да окаже въздействие върху хората с ХИВ“, допълва той.

Други учени също се опитват да използват технологията Crispr срещу ХИВ. От Excision BioTherapeutics твърдят, че след 48 седмици трима доброволци с ХИВ не са имали сериозни странични ефекти. Д-р Джонатан Стойе, експерт по вирусите в Института Франсис Крик в Лондон, казва, че премахването на ХИВ от всички клетки, които могат да го приютят в тялото, е „изключително предизвикателство“. „Нецелевите ефекти от лечението с възможни дългосрочни странични ефекти продължават да будят безпокойство“, допълва той. По думите му ще изминат много години преди базираната на Crispr терапия да започне да се прилага.

ХИВ заразява и атакува клетките на имунната система, като използва техните собствени механизми, за да създава свои копия. Дори и при ефективно лечение, някои преминават в състояние на покой или латентност, така че те все още съдържат ДНК или генетичен материал на ХИВ, дори и да не произвеждат активно нов вирус. Повечето хора с ХИВ се нуждаят от антиретровирусна терапия през целия живот. Ако спрат да приемат тези лекарства, спящият вирус може да се събуди отново и да причини проблеми.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *