Метеор озари част от небето над България (ВИДЕО)

Метеор озари част от небето над България (ВИДЕО)

Метеорит е забелязан да пада на територията на България снощи. Видян е от различни места в страната, като има сигнали от София, Пловдив, Перник и района на Благоевград, предаде Meteo Balkans. Оттам разпространиха и кадри, предоставени им от Радослав Александров.

На няколко пъти метеорити озаряваха нощна България и през миналата година. Най-запонящ се беше случаят на 11 юли. Тогава читатели на Meteo Balkans пратиха видеоклипове от различни градове с падащ болид. Новината се превърна в национална, а кадрите обиколиха всички медии в страната.

Последният подобен случай беше на 9 декември миналата година, когато отново верните читатели на Meteo Balkans заснеха ярък метеор. Той изгоря, придружен от силен тътен, северозападно от Рожен. Светлината от взрива беше видяна от цяла Северозападна България, включително и от София.

Метеорите (на простонароден български език, известни и със словосъчетанията: „падаща звезда“, „летавица“, „летеница“, „небескра“, „перунискра“ или „божискра“ и др.) се движат със скорости между 10 и 70 km/s. При навлизането си в атмосферата светят, като това светене е причинено от йонизация, а не поради триене, както обикновено се смята. Бялата димна следа, която метеорите оставят след себе си, понякога може да се наблюдава дълго време след преминаването им.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *