"Машинен Костинброд: Вотът с машини е опорочен, твърдят четири партии в парламента

"Машинен Костинброд: Вотът с машини е опорочен, твърдят четири партии в парламента

Огромен скандал разтресе страната само два дни преди местните избори. Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ се обединиха с твърдения, че машините за вота са манипулирани, предаде Actualno.com.

Всичко започна след изказване на председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов пред медиите. Той заяви, че на председателския съвет Росен Желязков е прочел доклад на ДАНС, според който от видеозапис на 25 октомври се вижда как заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, снима с телефона си и сваля информацията с кодовете за машините на флашка. „На тези избори, които идват не трябва да има нито една машина за гласуване“, каза Йорданов и призова прокуратурата да се самосезира и да арестува заместник-министъра. „Извършен е държавен преврат“, твърди Йорданов. Партията на Слави Трифонов настояват да се реагира, като искат изслушване на Мария Габриел и ЦИК в парламента.

„Искрено се надявам ПП-ДБ да се разграничат от този човек, който си и позволил да извърши такова действие“, обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ пред медии. Тя определи това като огромен скандал и пробив в националната ни сигурност.

На въпрос ще се отложат ли изборите, тя отговори така: „Не ми се ще да казвам подобно нещо, защото това са избори във всички общини на Република България“, каза тя. Според нея най-сериозният риск е след това вотът да бъде касиран.

„За нас това не е политическа заигравка между партиите в последния ден преди изборите. Ние вече сме преживявали веднъж „Костинброд“. Ако втори път на българските граждани им се случи да преживеят това с подправяне или със смяна на софтуер, с „машинен Костинброд“, това не може да кажем, че е пробив за демократични ценности“, добави председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Водещият депутат на ДПС в последните седмици Делян Пеевски също не пропусна да коментира въпроса, като дори заговори за отмяна на изборите. „Днес темата е открадването на изборите. Ако няма разграничаване от тези лица, търпението ни логично, ще свърши. Или махане на машините, или отмяна на изборите“, каза Пеевски

„Току що излязох от председателски съвет в парламента. Зам.-министър от квотата на ПП -ДБ е извършил посегателство над кода на машините за гласуване. Възраждане иска незабавен арест на отговорното лице и отмяна на машиното гласуване в неделя. Незабавно“, включи се и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във Facebook.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *