Мария Габриел: Двама българи са сред заложниците на “Хамас”

Мария Габриел: Двама българи са сред заложниците на “Хамас”

Срещнахме се със семейства на заложници на “Хамас” и стана ясно, че има двама заложници от български произход. Това обяви пред медиите вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Тази вечер тя и премиерът Николай Денков се прибраха от Израел.

Това е, което можем да споделим на този етап. Ще споделим повече детайли, когато имаме повече информация и не застрашаваме тяхното спасяване, каза Габриел. Информация, че има българи сред заложниците, взети от “Хамас” след нахлуването в Израел, излезе и преди седмици. Тогава обаче правителството не успя да я потвърди.

„Една от основните цели беше да изразим пълната си подкрепа към държавата Израел. Ще помагаме, с каквото можем и на двете страни, но Израел има право да защитава своите граждани, когато те са нападнати, да отговори по съответния начин“, заяви Денков по повод посещението.

Денков кацна по-рано днес на летище „Бен Гурион“ в Тел Авив с военен самолет на българските военновъздушни сили. „Това не е само нашата битка, но и вашата. Водим битката на цивилизацията срещу варваризма“, така израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се обърна към българския премиер Николай Денков.

„Тук сме, за да изразим нашата силна подкрепа за Израел и гражданите на Израел. Знаем колко трудно време е и затова трябва да сме тук. Искам да кажа, че всички сме шокирани от терористичните атаки, които убиха толкова много невинни хора и е изключително важно всички заложници да бъдат освободени, колкото се може по-бързо“, каза Николай Денков в Йерусалим.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *