Любчо Нешков: В македонското правителство има дълбоко антиевропейски фигури, някои от тях са опасни

Любчо Нешков: В македонското правителство има дълбоко антиевропейски фигури, някои от тях са опасни

Манипулацията в Северна Македония е брутална. Това заяви пред БНР журналистът Любчо Нешков. Той напомни, че  е невъзможна промяна в преговорната рамка за присъединяване на РСМ към ЕС и отбеляза, че „в новия състав на македонското правителство има дълбоко антиевропейски фигури“.

Една от водещите новини е за сложните сметки и сделки за разпределението на висшите постове в Европейския съюз след евроизборите. Такива сметки доведоха преди 5 години до формирането на външнополитически екип в Брюксел, който се провали в задачата да отвори пътя пред Западните Балкани към европейската общност и да накара страните кандидатки за членство да направят необходимото, за да стане то факт, категоричен е той.

РСМ има от седмица ново правителство – начело с ДПМНЕ и Християн Мицкоски – което очевидно е доволно, че Европа ще си остане чужбина за тях, допълни Нешков.

Напрежението между Косово и Сърбия се нагнетява не без помощта на европейския топ дипломат Борел и посредника Лайчак, чиито страни – Испания и Словакия – не смеят да признаят независимостта на Прищина от Белград, както и на еврокомисаря по разширяването – унгареца Вархеи. За Босна и Херцеговина изгледите също са все по-мрачни – защото лидерът на местните сърби Милорад Додик е само на крачка от отцепване. Силният човек в региона се оказва Александър Вучич – сръбският автократ, който се опитва, като югославския  Тито, да балансира между глобалните играчи и на когото Америка и Европа, по някаква странна причина, угаждат, смята още той.

Една от водещите фигури в македонското правителство е много противоречива и опасна, посочи още Нешков. Иван Стоилкович заема вицепремиерския пост, ще оглавява и министреството за отношенията с отделните народности в Северна Македония. Часове преди да бъде назначен той беше на международен форум в Санкт Петербург, организиран от Шойгу“. Нещо повече – Сърбия поздрави РСМ с избора на Стоилкович за министър, като го призова да защитава интересите на Белград.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *