Кметът на Пловдив представи Бюджет 2024: Кои са приоритетите?

Кметът на Пловдив представи Бюджет 2024: Кои са приоритетите?

Община Пловдив ще завърши проектите, които са започнати в миналия мандат. Това стана ясно от думите на кмет Костадин Димитров по повод капиталовата програма за 2024 година. Община Пловдив е предвидила в бюджета 123 млн. лв. за сериозни инфраструктурни проекти.

„Със собствени средства от бюджета трябва да завършим важни проекти като Модър – Царевец, в който ще вложим 5,3 млн. За бул. Хаджи Димитър имаме да доплащаме 3 млн. лв. Проектът за Дондуковата градина е напреднал, там имаме да доплатим 1,3 млн. лв. Цялостната реконструкция на ул. Владая ще струва 2,9 млн. лв. Реконструкцията на ул. Княз Черказки е на стойност 1,08 млн. лв. Реконструкция на ул. Георги Странски – 1,2 млн. лв“, обясни кметът Костадин Димитров.

Предвижда се и реконструкция на Кукленско шосе, като за целта ще бъдат отделени 6 млн. лева. Рогошко шосе обаче ще почака, като ремонтът му ще остане или за по-късно тази година, или за 2025-та.

Той не пропусна и стадионите на Ботев и Локомотив. „През тази година трябва да приведем 6,6 млн. лв. за стадион „Христо Ботев“ от първия етап на реконструкцията, 12 млн. лв. за стадион Локомотив“, уточни кметът.

„Искам да благодаря на държавата за отпуснатите от нея средства за някои големи проекти 41 млн. лв. за стадион Локомотив, 33,5 млн. лв. за стадион Христо Ботев, 9 млн. за Голямоконарско шосе, 5,1 млн. лв. за нова улична мрежа в Тракия. С отпуснати от държавата средства започваме цялостна реконструкция на Кино Космос, а през следващата седмица ще представим проекта“, обясни Костадин Димитров. Той припомни, че е предвиден ремонт и на Античният форум, къщата на Ламартин, както и на ул. Слявянска и Ген. Колев.

С малко над 28 милиона е увеличена финансовата рамка на Пловдив за тази година. Проектът на бюджет вече е качен на сайта на Община Пловдив. Тази година Пловдив ще разполага с малко над 683 918 000 хиляди лева. От тях средствата от държавата за делегираните дейности са в размер на 383 772 000 лева, а от местни дейности сумата е за над 278 млн. 0лева.

Най-голямото перо от бюджета е за заплати, като общо за трудови правоотношения са предвидени близо 254 милионалева, но отделно от тях има и за други възнаграждения и плащания към персонала. На 27 януари, събота, от 12 часа ще има обществено обсъждане на бюджета в Общинския съвет.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *