Костадин Димитров: Пред сключване сме на договор за почистването на река Марица

Костадин Димитров: Пред сключване сме на договор за почистването на река Марица

Община Пловдив е на финалната права за сключване на договор за почистване на коритото на река Марица. Това съобщи кметът на града Костадин Димитров, който е направил оглед със заместника си Иван Стоянов.

„Прекрасната Марица, която има толкова много да даде на града ни, а се е превърнала в обрасло и опасно място. Това ще се промени.  С радост ви съобщавам, че сме пред сключване на договор за почистване на коритото. Процедурата няколко пъти е била неуспешна, но сега сме на финала. Реката ще е едно от нещата на които ще обърнем много специално внимание!“, съобщи Костадин Димитров.

Договорът включва почистване на речното корито от дървесна и храстова растителност без да се премахват наносни образования. Участъкът е в обхвата от жп моста до 300 м под подприщителното съоръжение за завиряване на реката и е с обща дължина от 4333 метра. Той е в урбанизираната територия на Пловдив и е разделен на шест подучастъка. За влизане в речното корито ще се използват съществуващи подходи – три от страната на южния бряг и два – от северния.

Изискването на възложителя е използваната технология да е в съответствия с „Указания за природосъобразни и щадящи околната среда методи и технологии и средства за почистване на речните легла“ на МОСВ, а изградените временни подходи за достъп до островите да се премахнат незабавно след приключване на дейността по тях. Срокът на договора е 90 дни, а стойността – 977 480 лева без ДДС. Дейностите ще осигурят проводимостта на реката с цел овладяване на риска от наводнения.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *