Костадин Димитров и районни кметове откриха обновени детски градини в Пловдив (СНИМКИ)

Костадин Димитров и районни кметове откриха обновени детски градини в Пловдив (СНИМКИ)

Три детски градини в Пловдив вече са енергийно обновени. Това са  ДГ „Еделвайс” и ДГ „Десислава“ в район „Тракия” и ДГ „Светлина“ в район „Южен“. Костадин Димитров и районни кметове откриха обновени детски градини в Пловдив (СНИМКИ)

На откриването в най-младия пловдивски район присъстваха кметът на Пловдив Костадин Димитров, кметът на район „Тракия“ Георги Гатев, заместникът му Красимир Терзиев и главният инженер на Община Пловдив Хакъ Сакъбов. „За нас най-важни са децата на Пловдив, затова полагаме усилия детските градини да стават все по-красиви и удобни за тях. Радвам се да видя тези обекти завършени, по-светли, по-топли и с понижен разход на енергия“, заяви Костадин Димитров.Костадин Димитров и районни кметове откриха обновени детски градини в Пловдив (СНИМКИ)

Заедно с районната администрация минахме през много премеждия, включително и конструктивни проблеми. Преживели сме всичко това и се радвам, че децата ни се обучават и играят при прекрасни условия, а директорите на детските градини могат да използват спестените средства от бюджета за надграждане при грижите за тях. Мисля, че това е правилният път“, подчерта кметът на Пловдив и благодари на фирмата-изпълнител и на районната администрация за положените труд и усилия при осъществяването на проекта.Костадин Димитров и районни кметове откриха обновени детски градини в Пловдив (СНИМКИ)

В знак на благодарност за подкрепата, директорът на ДГ „Еделвайс“ Надя Загорска подари статуетки – еделвайс на кмета Костадин Димитров, на кмета на „Тракия“ Георги Гатев и на главния инженер Хакъ Сакъбов, а директорът на ДГ „Десислава“ Жана Петрова подчерта, че с реализирането на проекта една дългогодишна мечта се е превърнала в реалност. Децата от обновените детски градини поздравиха гостите със специално подготвена програма.Костадин Димитров и районни кметове откриха обновени детски градини в Пловдив (СНИМКИ)

По-късно през деня кметът на район Южен Атанас Кунчев и директорът на ДГ „Светлина“ Емилия Трънкова прерязаха лентата на обновената сграда на детската градина по програма за енергийна ефективност. Детското заведение беше ремонтирано със средства по Норвежката програма, която включва и другите две детски градини но в район „Тракия“ – „Десислава“ и „Еделвайс“.Костадин Димитров и районни кметове откриха обновени детски градини в Пловдив (СНИМКИ)

Проектът е на стойност близо 2,8 млн. лв., като собственото финансиране на общината е над 452 хил.лв. Допълнителното финансиране за изпълнение на строително-монтажните работи от община Пловдив и Министерство на енергетиката възлиза на 1 милион 113 хиляди лева.Костадин Димитров и районни кметове откриха обновени детски градини в Пловдив (СНИМКИ)

Трите детски градини бяха ремонтирани за 2 години. Подменени са дограмите, поставена е дебела топлоизолация по стени и тавани, подменени са вътрешните отоплителни инсталации, а в ДГ „Светлина“ е обновено котелното, тъй като там ползват газ за отопление. Изградени са слънчеви колектори за топла вода и фотоволтаични централи за електроенергия, като енергоспестяването вече е налице.Костадин Димитров и районни кметове откриха обновени детски градини в Пловдив (СНИМКИ)

Кметът на Южен благодари на строителите и на ръководството на ДГ „Светлина“, че са успели да се справят с работата в срок. „Много хубави рисунки сте направили, само нашата градина има такива. Надявам се следващият път с г-жа Трънкова да открием нова градина „Светлина“, заяви Атанас Кунчев.  „Благодаря, че ДГ „Светлина“ стана едно много хубаво място за нас и децата. Успяхме да се справим в срок.“, каза Емилия Трънкова.Костадин Димитров и районни кметове откриха обновени детски градини в Пловдив (СНИМКИ)

Трите детски заведения бяха енергийно обновени по проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и изграждане на фотоволтаични централи по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Министерство на енергетиката на стойност 2 799 000 лева.Костадин Димитров и районни кметове откриха обновени детски градини в Пловдив (СНИМКИ)

От тях безвъзмездната финансова помощ е 2 306 000, като 452 000 лева са собствено финансиране, а 1 113 159 лева – допълнително финансиране за строително-монтажни работи от Община Пловдив и Министерство на енергетиката.Костадин Димитров и районни кметове откриха обновени детски градини в Пловдив (СНИМКИ)

Проектът се осъществява в рамките на 24 месеца – от 29 април 2022 г. до 30 април 2024 г. Изпълнението на мерките за енергийна ефективност се извършва с финансовата помощ на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *