Колко официално са потвърдените случаи на коклюш у нас?

Колко официално са потвърдените случаи на коклюш у нас?

Към момента в страната са регистрирани общо 843 случая на коклюш. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет служебният здравен министър д-р Галя Кондева.

„Актуализацията на имунизационния календар, за която говорихме, вече е факт. Наредбата е обнародвана в Държавен вестник вчера. С промените в тази наредба се дава възможност задължителната основна имунизация, включваща коклюша, както и тази срещу пневмококи, да се провежда при навършване на 6-седмична възраст“, поясни тя.

Имунизацията ще се извършва от общопрактикуващите лекари, както и досега. Вече се изпратени и съответните указания до БЛС, НЗОК, НЦЗПБ, РЗИ в страната, стана ясно още от думите на д-р Кондева.

„Въвеждат се временни противоепидемични мерки, които включват препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременните жени в 27-36 гестационна седмица. Тази ваксинация е еднократна и е по желание на бъдещите майки. Ще се извършва в определени за целта кабинети от утре“, поясни д-р Кондева.

Тя посочи още, че е създадена специална интерактивна карта на България, където са отбелязани областите, имунизационните центрове и телефоните за връзка, за да могат по-лесно бременните жени да получат адекватна информация.

„Ситуацията в момента се развива според очакванията ни. Официално регистрираните случаи са със 100 по-малко в сравнение с предходната. Това обаче не означава, че епидемиологичното разпространение на коклюша върви към приключване. Просто очакваното затишие по празниците, когато учениците бяха във ваканция, даде ефект. Сега обаче тези 100 случая по-малко ще бъдат наваксани“, поясни от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни още, че епидемията в Европа продължава да се развива бързо – за цялата минала година са регистрирани 25 000 случая, като за първото тримесечие на 2024 г. те са 32 000. От думите му стана ясно също така, че според европейските експертите рискът е висок предимно при децата под едногодишна възраст и най-вече за неимунизираните или с непълна имунизация. За останалите деца рискът е по-скоро умерен.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *