Колко често да сменяме четката си за зъби?

Колко често да сменяме четката си за зъби?

Четката за зъби е най-доброто ви оръжие срещу плаката и бактериите, които могат да причинят кариес. Но този ежедневен инструмент за орално здраве също е едно от най-често срещаните места, където микробите се крият. За да имате здрави зъби и венци, е важно не само да ги почиствате, но и да разбирате живота на четката за зъби. И така, колко често трябва да сменяте четката си за зъби?

Какво се случва, ако не сменяте редовно четката си за зъби?

Точно както сменяте кухненски гъби и глави за моп, когато започнат да изглеждат малко износени, същото е и с четката си за зъби. „Нашите четки за зъби служат за поддържане на зъбите и устата ни чисти и с течение на времето те могат да започнат да приютяват бактерии или косъмчетата им могат да се износят или повредят“, казва д-р Кулкарни, асистент професор по орална медицина в Училището по дентална медицина на Университета на Пенсилвания.

Повредените или износени влакна могат да причинят дразнене на венците по време на четкане, а и могат да станат по-малко ефективни при почистването на зъбите, което донякъде проваля целта на този важен ритуал за орална хигиена.

Проблемът с износената четка за зъби не е, че съдържа повече бактерии от по-новата. Основният проблем е, че е по-малко ефективна за почистване, пише Actualno.com.

Колко често трябва да се сменя четката за зъби?

Европейската дентална асоциация препоръчва четките за зъби да се сменят на всеки три до четири месеца. Може да се наложи да го сменяте по-често, ако косъмчетата са видимо сплъстени или протрити.

Колко често трябва да сменяте четката си за зъби, ако е електрическа или звукова? Както се оказва, насоките от три до четири месеца се отнасят не само за ръчните четки – те са еднакви за всички видове.

Едно нещо, което може да наруши тази времева линия за подмяна? Скорошно заболяване като настинка или грип. Експертите са единодушни, че когато сте били болни, микробите могат да останат върху четката ви за зъби, увеличавайки риска от повторно заразяване.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *