Кои са най-страшните книги на ужасите за всички времена?

Кои са най-страшните книги на ужасите за всички времена?

Най-великите книги на ужасите на всички времена са тези, от които косата ви настръхва само от шумоленето при прелистване на страниците. Тези страшни романи на ужасите не искате да четете през нощта или сами, защото са прекалено страшни. Много от тези страшни книги са превърнати в най-страшните филми, правени някога, докато други са твърде плашещи, за да си ги представим в реалния живот.

От класиките на Стивън Кинг като „Сиянието“ и „То“ до класически истории като „Дракула“ на Брам Стокър и „Франкенщайн“ на Мери Шели, тези страшни романи на ужасите са известни със своя фактор на страх и умно писане, което ще ви кара да вярвате, че ужасяващите събития, описани в тях, наистина са възможни. Дори по-нови романи на ужасите като „NOS4A2″ или „Кутия за птици“ (Birdbox) завладяха ужасените сърца на публиката достатъчно, за да се превърнат в сериали и филми.

Кои са най-добрите романи на ужасите? Коя е най-страшната книга на ужасите? Този списък на читателите на Ranker с най-добрите романи на ужасите е тук, за да ви помогне да намерите своята книга.

1. Екзорсистът

Уилям Питър Блати

„Екзорсистът“ (The Exorcist) е роман от 1971 г. на американския писател Уилям Питър Блати. Книгата описва подробно демоничното обсебване на дванадесетгодишната Ригън Макнийл, дъщеря на известна актриса, и йезуитския психиатър-свещеник, който се опитва да прогони демона. Публикуван от Harper & Row, романът е в основата на изключително успешна филмова адаптация, издадена две години по-късно, чийто сценарий също е написан от Блати. Романът е вдъхновен от случай на демонично обсебване и екзорсизъм от 1949 г., за който Блати е чул, докато е бил студент през 1950 г. в университета Джорджтаун. В резултат на това романът се развива във Вашингтон близо до кампуса на университета. През септември 2011 г. романът е преиздаден от Harper Collins, за да отпразнува четиридесетата си годишнина, с леки ревизии, направени от Блати.

2. То

Стивън Кинг

Това е роман на ужасите от 1986 г. на американския писател Стивън Кинг. Историята проследява подвизите на седем деца, които са тероризирани от едноименното същество, използващо страховете и фобиите на своите жертви, за да се маскира, докато лови плячката си. „То“ (It) се появява предимно под формата на клоун, за да привлече предпочитаната плячка от малки деца. Романът е разказан чрез разкази, редуващи се между два периода от време, и до голяма степен е разказан в режим на трето лице. Той се занимава с теми, които в крайна сметка се превърнаха в основни за Кинг: силата на паметта, травмата от детството и грозотата, дебнеща зад фасадата на традиционните ценности на малкия град. Романът печели Британската награда за фентъзи през 1987 г. и получава номинации за Locus и World Fantasy Awards същата година. Publishers Weekly го обяви за най-продаваната книга в Съединените щати през 1986 г.

3. Сейлъмс Лот

Стивън Кинг

„Сейлъмс лот“ (Salem’s Lot) е фантастичен роман на ужасите от 1975 г., написан от американския писател Стивън Кинг. Това е и неговият втори публикуван роман. Историята включва писател на име Бен Миърс, който се завръща в града, където е живял като момче на възраст между 9 и 13 години в Мейн, за да открие, че всички жители се превръщат във вампири. Градът ще бъде място, което ще бъде преразгледано в разказите „Jerusalem’s Lot“ и „One for the Road“, и двата от сборника с разкази на Кинг от 1978 г. „Нощна смяна“. Романът е номиниран за Световната награда за фентъзи за най-добър роман през 1976 г. През 1987 г. е номиниран за наградата Locus като най-добър фентъзи роман за всички времена. Заглавието, което Кинг първоначално избра за книгата си, е Второ пришествие, но по-късно той избра „Jerusalem’s Lot“. Кинг посочва като причина за това факта, че съпругата му, романистката Табита Кинг, смята, че оригиналното заглавие звучи твърде много като „лоша секс история“. След това издателите на Кинг го съкращават до сегашното заглавие, смятайки, че изборът на автора звучи твърде религиозно. „Salem’s Lot“ е адаптиран в телевизионен минисериал два пъти, първо през 1979 г. и след това през 2004 г. Също така е адаптиран от BBC като радиопиеса в седем части през 1995 г.

4. Мълчанието на агнетата

Томас Харис

„Мълчанието на агнетата“ (The Silence of the Lambs) е роман на Томас Харис. Публикуван за първи път през 1988 г., той е продължението на романа на Харис от 1981 г. „Червеният дракон“. И двата романа представят серийния убиец канибал д-р Ханибал Лектър, този път изправен срещу специалния агент на ФБР Кларис Старлинг. Филмовата адаптация със същото име от Джонатан Деме излиза през 1991 г.

5. Гробище за домашни любимци

Стивън Кинг

„Гробище за домашни любимци“ (Pet Sematary) е роман на ужасите от 1983 г. на Стивън Кинг, номиниран за Световна награда за фентъзи за най-добър роман през 1984 г. и адаптиран във филм от 1989 г. със същото име. През ноември 2013 г. PS Publishing пусна Pet Sematary в ограничено издание по случай 30-ата годишнина.

6. Свърталище на духове

Шърли Джаксън

„Свърталище на духове“ (The Haunting of Hill House) е роман от 1959 г. на писателката Шърли Джаксън. Финалист за Националната награда за книга и смятан за една от най-добрите литературни истории за призраци, публикувани през двадесети век, по него са направени два игрални филма и пиеса. Романът на Джаксън разчита на ужаса, за да предизвика емоция у читателя, използвайки сложни връзки между мистериозните събития в къщата и психиката на героите.

7. Сиянието

Стивън Кинг

„Сиянието“ (The Shining) е роман на ужасите на американския писател Стивън Кинг. Публикуван през 1977 г., това е третият публикуван роман на Кинг и първият бестселър с твърди корици, а успехът на книгата твърдо утвърждава Кинг като виден автор в жанра на ужасите. Обстановката и героите са повлияни от личните преживявания на Кинг, включително както посещението му в хотел „Стенли“ през 1974 г., така и възстановяването му от алкохолизма. Романът беше последван от продължение – „Доктор Сън“ (Doctor Sleep), публикувано през 2013 г. „Сиянието“ се съсредоточава върху живота на Джак Торънс, амбициозен писател и възстановяващ се алкохолик, който приема позицията на пазач извън сезона на историческия хотел Overlook в Скалистите планини на Колорадо. Семейството му го придружава в тази работа, включително малкия му син Дани, който притежава „сиянието“ – набор от психически способности, които позволяват на Дани да види ужасяващото минало на хотела. Скоро, след като зимна буря ги оставя затрупани от сняг, свръхестествените сили, обитаващи хотела, оказват влияние върху разума на Джак, поставяйки съпругата и сина му в невероятна опасност.

8. Мизъри

Стивън Кинг

„Мизъри“ (Misery) е психологически роман на ужасите от Стивън Кинг. Номиниран е за Световната награда за фентъзи за най-добър роман през 1988 г. и по-късно е превърнат в холивудски филм и пиеса извън Бродуей със същото име. Когато Кинг пише Мизъри през 1985 г., той планира книгата да бъде издадена под псевдонима Ричърд Бакман, но самоличността на псевдонима е разкрита преди издаването на книгата. Романът се фокусира върху Пол Шелдън, писател, известен с романтични романи от Викторианската епоха, включващи героя на Мизери Частейн. Един ден той е спасен от автомобилна катастрофа от лудата фенка Ани Уилкс, която го транспортира до дома си и след като разбира какво е направил на Мизъри в последната си книга, го принуждава да напише нова книга, променяща историята – без значение каквото е нужно.

9. Нощна смяна

Стивън Кинг

„Нощна смяна“ (Night Shift) е първият сборник с разкази на Стивън Кинг, публикуван за първи път през 1978 г. През 1980 г. книгата получава наградата Balrog за най-добра колекция, а през 1979 г. е номиниран като най-добър сборник за наградата Locus и World Fantasy Award. Много от най-известните разкази на Кинг са включени именно в този сборник.

10. Сблъсък

Стивън Кинг

„Сблъсък“ (The Stand) е пост-апокалиптичен хорър/фентъзи роман на американския автор Стивън Кинг. Той разширява сценария на неговия по-ранен разказ „Нощен прибой“. Романът първоначално е публикуван през 1978 г. и по-късно е преиздаден през 1990 г. като „Сблъсък: Пълно и несъкратено издание“ (The Stand: The Complete & Uncut Edition); Кинг възстановява част от текста, първоначално съкратен, добавя и преработва раздели, променя обстановката на историята от 1980 на 1990 г. и съответно актуализира няколко препратки към поп културата. „Сблъсък“ е номиниран за Световната фентъзи награда за най-добър роман през 1979 г. и е адаптиран както в телевизионен минисериал за ABC, така и в графичен роман, публикуван от Marvel Comics. Това бележи първата поява на Рандал Флаг, повтарящият се герой на Кинг, когото авторът ще връща много пъти в по-късните си творби. Кинг посвещава книгата на съпругата си Табита: „За Таби: Този тъмен сандък с чудеса“, пише той.

Читателите на Ranker допълват Топ 10 с още много книги. Сред тях са сборник с избрани произведения на Едгар Алън По, класики като „Дракула“ На Брам Стокър, „Война на световете“ на Хърбърт Уелс и „Легендата за Слийпи Холоу“ на Уошингтън Ървинг, още произведения на Стивън Кинг и Робърт Харис. В списъка фигурират и романи, които не биха могли да се опишат като ужаси – напр. „Портретът на Дориан Грей“ от Оскар Уайлд, както и „Злокобен остров“ на Робърт Лихейн.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *