Кога отново ще вали сняг през декември?

Кога отново ще вали сняг през декември?

По-голяма снежна покривка в планините за 8 декември и нови валежи от дъжд и сняг навръх Коледа и в дните след това. Тази прогноза за времето през последния месец на годината е на собственика на метеорологичната фирма TV-MET Петър Янков.

Първата десетдневка на декември ще бъде динамична, с дъжд и сняг. Валежите за месеца обаче ще бъдат около установените климатични норми – до 30-50 литра на квадратен метър средно, а на места главно в Рила и в Родопите до 50-80 литра. Повече дъжд се очаква в западните райони и в крайните южни части от страната. Сухите периоди са между 1 и 4.ХII, както и между 22 и 30.ХII.

На 1 и 2 декември ще бъде ветровито с променлива облачност, по-значителна над Северна България. Но ще се затопли и дневните температури ще достигат 15 – 20 градуса, казва Янков. Затопляне през уикенда прогнозира и колегата му проф. Георги Рачев. Той обяви по bTV, че в петък и събота температурите в София ще достигнат 12°, а по Югоизточното Черноморие 18-20° и дори кани в Ахтопол в събота по бански и джапанки.

В неделя и понеделник обаче ще вали дъжд, по-интензивен в южните и в източните райони. По планините ще падне мокър сняг, в североизточните райони ще се редуват дъжд и сняг. Със захлаждане между 6 и 8 декември ще дойде нов сняг, като в населените места се очаква да натрупа от 10 до 20 см. А в планините снежната покривка, която сега е между 15 и 35 см, ще се увеличава и около студентския празник и в края на първата десетдневка вече ще бъде от 50 до 80 см.

През втората десетдневка времето ще е по-спокойно, но в равнинната част на страната видимостта ще бъде намалена от мъгла и ниска облачност. Затова и в тези райони ще бъде по-студено, а повече слънчеви часове и по-високи температури ще има над планинските части.

Мъглите през декември са трайни и често се задържат през целия ден. Най-често са в западната част на Дунавската равнина, котловините и Пазарджишко-Пловдивско поле, където средният брой на дните с мъгла надминава 10.

Астрономическата зима ще настъпи на 22 декември около 5 часа. Това е и най-късият ден през годината – 9 часа и 2 минути. В дните между 20-и и 22-и отново се очакват валежи от дъжд и сняг. Коледните празници ще започнат без валежи, но такива се очакват на 25-и, 26-и и 27-и. По-интензивни ще са в западната половина от страната.

Затопляне ще настъпи през последните дни на месеца. Ще бъде сухо, с условия за мъгли, температурни инверсии и замърсяване на въздуха в ниските места. В новогодишната нощ и рано сутринта на 1 януари ще превали слаб сняг в западните райони.

Като цяло месецът ще бъде с температури с 1-2° по-високи от средните за декември. Обичайно средните максимални са между 4 и 8°, а средните минимални между -3 и -4°. Най-ниските температури през декември у нас са били между -23 и -28°. По Черноморието поради затоплящия ефект на морската вода обикновено са по-високи, но са падали до -20°.

Най-студено е било в Ихтиман (-34°), в Ботевград и в Божурище (-32°), и в Трън (-31°). В София най-ниската измервана температура през декември е -27,5°, в Плевен е -24°, в Пловдив – 21,7°. От началото на новия век най-студен е бил декември 2001 г. със средни температури между 3 и 6 градуса под нормалните. Тогава в София само през 5 дни температурата минава над нула, а в Русе през целия месец има снежна покривка. Валежите са чести, а софиянци и пловдивчани посрещат коледните празници с половинметрови преспи.

Много сняг през декември обещава голямо плодородие. Това гласи народната метеорология. Ако на Игнажден (20 декември) времето е ясно, през април ще е суша, а ако вали сняг, април ще е дъждовен и ще бъде плодородно. Ако на Бъдни вечер времето е хубаво, то през август ни чака суша, а ако на Коледа е много студено, идната година ще има богата реколта.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *