Кметът Костадин Димитров запали първата свещ на празника Ханука в Пловдив (СНИМКИ)

Кметът Костадин Димитров запали първата свещ на празника Ханука в Пловдив (СНИМКИ)

По покана на Организация на евреите „Шалом“, кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов бяха гости на еврейския празник Ханука в Синагога „Цион“ в Пловдив.

Ханука е един от най-важните еврейски празници. Той се отбелязва на 25-ия ден от месец „кислев“ по еврейския календар. Традицията е запазена от хилядолетия във всеки еврейски дом. Това е празник на светлината, в който за здраве, мир и любов в продължение на осем дни се палят осем свещи. Всяка година празникът е на различна дата, тъй като еврейският календар е лунен, а не слънчев.Кметът Костадин Димитров запали първата свещ на празника Ханука в Пловдив (СНИМКИ)

Свещникът по случай Ханука има девет свещи, като последната девета свещ се намира в центъра на свещника и само от нея е позволено да се запалват останалите свещи. Този свещник се нарича „ханукия“. Всяка година на Ханука основната свещ се пали от уважавана от еврейската общност личност. Тази година честта да запали централната свещ бе оказана на кмета на града  Костадин Димитров. След като запали пламъка на „ханукията“, той отправи благопожелания към пловдивската еврейска общност за празника, като завърши приветствието си с поздрава на иврит „Хаг Ханука Самеах !“Кметът Костадин Димитров запали първата свещ на празника Ханука в Пловдив (СНИМКИ)

Празникът Ханука е посветен на повторното освещаване на Храма в Йерусалим преди близо 22 столетия. Тогава малка група евреи се разбунтува срещу най-силната за онова време армия, завладяла целия Изток. Бунтовниците начело с Юда Макавей побеждават войските на трима сирийски генерали и освобождават Йерусалим и храма. След победата на макавеите от храма е изхвърлен езическият олтар и храмът е повторно осветен. Оказва се, че поробителите са откраднали традиционния свещник „менора“, а от ритуалното масло е останало само за един ден. Тогава се случва чудо и маслото гори и осветява храма цели 8 дни. Затова Ханука се смята за празник на светлините и всяка вечер се пали по една нова свещ, докато станат общо осем.

Ханука е семеен празник, особено популярен сред децата, защото получават подаръци и лакомства в продължение на 8 дни. По време на тържествата се изпълняват специални празнични песни. Приготвят се ястия с растителна мазнина, напомняща за ритуалното масло в храма. Най-разпространени са картофените палачинки „латкес“ и поничките с пълнеж от сладко. За празника се приготвя специална храна, която е символ на радостни събития и затова е сладка.Кметът Костадин Димитров запали първата свещ на празника Ханука в Пловдив (СНИМКИ)

Ханукията се поставя на перваза на прозореца, като по този начин се изпълнява заветът „да се разкрие чудото на всички„. Вярва се, че светлината на Ханука разпръсква злото, затова в миналото е било прието да се помага на нуждаещите се с пари, за да може всеки да си позволи да празнува празника. На децата се дават подаръци и пари, като част от тези пари трябва да се дадат за благотворителност – така децата се учат да управляват полученото и да бъдат щедри и състрадателни.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *