Кирил Петков: Няма значение с кого ще сме в коалиция след изборите, ако България върви напред

Кирил Петков: Няма значение с кого ще сме в коалиция след изборите, ако България върви напред

Няма значение с кого ще сме в коалиция след предсрочните парламентарни избори след 27 октомври, ако България върви напред в развитието си като европейска държава. Това, което слагаме в момента като модел е модел, в който партиите може да не си имат доверие – равноотдалечен премиер, професионалист, юрист или икономист, който да припознае основната политика в програмата на партиите. Това заяви бившият премиер, сега депутат и съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков пред БНТ.

Петков обясни, че в предстоящата предизборна кампания ПП-ДБ се връщат към основата, заради която влязоха в политиката – борбата с корупцията и инвестиции към хората и младите семейства. Няма бъдеще на България, без да се инвестира в младите хора, човешкият капитал и образованието, коментира Кирил Петков. И даде пример, че България няма как да просперира, ако младите семейства не са подкрепени, така че да има повече деца, да има млади лекари и млади медицински сестри.

Той увери, че по време на сглобката, в която бе част ПП-ДБ не са направили нито една грешка и в ущърб на обществото. Ние сме в политиката, защото България може да бъде европейска нормална държава, каза Кирил Петков. Според него има подходящи кандидати за премиер след предсрочните избори. „Последното нещо, което бих направил в момента е да казвам идеи и кандидати за премиери, но това, което бих искал да кажа е, че не държим да имаме министри и министър-председател, но това, което ще държим е политиката по доходите да бъде част от програмата за управление“, каза Петков.

Кирил Петков изброи и позитивните политики според него: майчинството да се изплаща в пълния размер и след втората година, ако майките се върнат на работa, продължаване на съдебната реформа, реформа в антикорупционното законодателство и др.  Той постави и слаба оценка на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Според него има „промяна“ в съдебната реформа с възможността за разследване на главния прокурор. „Връзката се къса, защото мнозинството от политиците не искат реформата да се случи“, каза Петков.

Петков не знае кое от двете ДПС-та ще бъде в следващия парламент. Има голям риск за Делян Пеевски да не влезе в 51-ото Народно събрание, посочи Кирил Петков. Ако влязат и двете ДПС-та в парламента, ПП-ДБ няма да работят повече с Делян Пеевски, обеща той, макар първоначално да не изключи разговор с всички сили в новия парламент. Той обвини Пеевски в ролята му на това, че е въздействал политически на ГЕРБ да не направят ротацията в кабинета Денков-Габриел.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *