Какво се слага на трапезата на Благовещение?

Какво се слага на трапезата на Благовещение?

Благовещение е един от най-големите християнски празници. На този ден на трапезата задължително се поднася питка, която е приготвена без животински продукти, само със сода, тъй като се спазва Великият пост.

Традицията е содената питка да бъде положена върху керамично плато или чиния и да бъде покрита с червена кърпа. След като всички насядат около трапезата, питката се отвива и всеки си чупи по едно парче от нея. По стара традиция всеки си запазва малко парче от питката, което на следващия ден носи със себе си, щом напусне дома. Счита се, че ако в този ден човек чуе кукувица, а в джоба му е питката, късметът ще го съпровожда през цялата година.

Какво друго се консумира на Благовещение?

Медът е другата храна, която също присъства на трапезата на Благовещение. Слага се на няколко места в малки купички и питката се топи в него. През деня на Благовещение се приготвят и различни тестени изделия, отново без яйца, мляко и други животински продукти. Всичко трябва да е постно. На този ден е прието да се консумира риба. Няма значение каква ще бъде тя, по-важно е да присъства на трапезата.

Някои хора предпочитат да приготвят чорба от риба, рибник и друга риба, печена на фурна. Твърди се, че колкото повече са ястията, толкова по-благодатна ще е годината. Като гарнитура на рибата много често се задушава киселец, лапат, спанак и други зеленчуци.

Друго ястие, което от край време се поднася на Благовещение е баницата с лук. Тя може да се приготви както с пресен, така и със стар лук. Добавяме и виното, което не се консумира по време на пости, но пък в този ден е позволено.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *