Какво предвиждат новите правила за жилищни кредити?

Какво предвиждат новите правила за жилищни кредити?

Ръст на заемите, обезпечени с имоти – това е причината БНБ да поиска от търговските банки да затегнат режима за кредитиране. „Налице е изразен кредитен растеж преди всичко при кредитите, обезпечени с жилищни имот“, съобщи вчера Централната банка след решението за новите правила.

Кредитите, обезпечени с имоти, са се увеличили от малко над 10% в края на 2020 г. до 15% и 16.1% през следващите две години, до 19.9% в края на 2023 г. Новите ипотечни заеми са 5,2 млрд. лв. през 2022 г. и скачат до 5,8 млрд. лв. през 2023 г. За първото тримесечие на тази година пък новоотпуснатите кредити са за 1,7 млрд. лв. Освен това анализите показват, че средно срокът, за който клиентите на банките искат ипотечен заем, нараства до малко повече от 25 години, предава bTV.

Все пак според БНБ банковата система у нас остава стабилна и към момента няма основание да се говори за прегряване на кредитирането при жилищата.

Какво ще се промени за клиентите?

Ако искате да изтеглите заем с ипотека, банката ви ще следи строго какво е съотношението между размера на кредита, който искате, и стойността на жилището, което ще бъде купено с него. Важен критерий ще е какъв процент от доходите ви ще са за погасяване на ипотечния заем и какъв е срокът да го върнете.

Сега в големите градове някои банки финансират до 85% от стойността на имота. Отсега нататък този процент може да стане до 80%, коментират кредитни консултанти. Очакванията са да продължи изискването не повече от 50% от дохода ни да отива за вноска по заема, както и максималният срок на погасяване да остане 30 години.

Още: БНБ затяга правилата за отпускане на ипотечни кредити

Анализаторите отчитат, че в бъдеще е възможно някои банки да искат по-голямо самоучастие от купувача. Ако сега за един тристаен апартамент на цена от 375 000 лв. банката може да отпусне 85% от стойността му, при самоучастие от 56 000 лв., в бъдеще може да поиска самоучастие от 75 000 или 94 000 лв. При нетна заплата от 2000 лева пък, ако сега банките допускат максималната вноска по кредита да е от 1000-1200 лв., при нови рестрикции тя може да стане 800 лв.

Според Асоциацията на кредитните консултанти промени в лихвите в следващите месеци не се очакват. Все още е рано да се прогнозира ще има ли значителни промени на пазара на имоти, тъй като доходите у нас продължават да растат, коментират експерти.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *