Как да опазим зрението си при работа с компютър?

Как да опазим зрението си при работа с компютър?

Вероятно сте чували израза „Пази го като очите си“, красноречиво сочещ зрението като висша ценност. И макар да се опитваме да съхраним доброто зрение до късна възраст, редица фактори, съвременният начин на живот и трудова дейност не работят в наша полза.

Запрашена работна среда, ярка слънчева светлина, дейности, уморяващи очите, като взирането в телефона и работа на компютър и в офиса, и у дома, са само част от онези ежедневни неща, с които сме свикнали до степен пристрастеност или пък от които зависят доходите на семейството, поради което продължаваме да ги извършваме, макар да съзнаваме, че увреждат зрението.

Обзалагаме се, че сте чували за вредата от излъчването на екраните на устройствата и за зрението, и за кожата, за синята светлина, която ни състарява, за умората на очите и усещането за сухота, но няма как да се откажете от компютъра – той е част от работния процес и е важен за вас. Ето защо важен е и въпросът как да предпазим очите си от компютъра, защото фактът, че трябва да работим на компютър далеч не означава, че трябва да увредим зрението си. Ето съветите на Actualno.com за безопасна употреба на екран.

Как да предпазим очите си от компютъра?

Усещането за умора на очите, сухота, замъгленото зрение са само част от проблемите, които работата на компютър причинява. И тъй като в повечето случаи е невъзможно да се преустанови тази работа, тъй като компютърът е част от офис културата и част от служебните ангажименти и задължения на повечето служители, резонно е да търсим решение по темата с въпроса как да предпазим очите си от компютъра.

За щастие, съществуват редица начини, с които можем да подпомогнем очите си, да облекчим умората и да не допуснем увреждане на зрението, като за целта е нужно понякога специално оборудване – като очила за работа на компютър например, а в други случаи – само разбиране относно проблемите, които екранът причинява, и научаване на начините, по които могат да бъдат избегнати.

–          Почивайте, преустановявайки често дейността си

Ставането от компютъра за почивка далеч не означава да хванете телефона си. Почивката трябва да е максимално пълноценна за очите, като след дългото втренчване на близко разстояние те се нуждаят от поглед в далечината. Ако през прозореца ви далеч се виждат планински върхове, погледайте ги. Ползата е двойна – наслада за сетивата и грижа за зрението. Правилото е на всеки 20 минути да поглеждате към нещо, което е поне на 20 метра и да задържите погледа там 20 секунди.

–          Внимавайте откъде купувате оборудването за компютъра си

Не е важно само да имате очила за компютър, те трябва да са качествени. Покупката на фалшиви не само няма да помогне, но може да повиши риска за зрението ви. Това все пак са очите ви, не пестете от тях. Доверете се на оптики и доказани марки, не на съмнителни сайтове и части лица продавачи.

–          Проучете правилната позиция на тялото спрямо работното място и екрана и се старайте да я поддържате

Гърбът трябва да е прилепнал за стола, а екранът да е по-ниско от нивото на очите. Всякакви нетипични пози с вдигнати крака, свити под тялото на стола, работа в легнало положение и прочие натоварват и очите, и кръста, и костите, водят до изкривявания и проблеми със зрението.

–          Дръжте екрана далеч от очите си

Не се взирайте в екрана на компютъра от сантиметри. Ако не виждате добре, има достатъчно опции да увеличите това, което се намира на екрана, за да не се налага очите ви да са на педя разстояние от него.

–          Не забравяйте да мигате често

Мигането не е просто рефлекс, то овлажнява очите, пренася кислород към роговицата и помага за предотвратяване на инфекция. Обикновено не мигаме достатъчно, докато работим на компютъра, така че напомняйте си да го правите.

–          Справете се с отблясъците

Екранът не трябва да има отблясъци, в него не следва да се отразяват лампите или друга ярка светлина. Затъмнете го, използвайте филтри за синята светлина. Колкото по-малко яркост и отблясъци има, толкова по-малка е вредата за зрението ви.

*Статията има информативен характер и не замества лекарска консултация при проблеми със зрението.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *