Използвали сме повече ток по празниците спрямо миналата година

Използвали сме повече ток по празниците спрямо миналата година

Оперативните данни от диспечерския център на Електроразпределение Юг (част от EVN) показват, че в периода 31 декември 2023 – 1 януари 2024 г. клиентите, присъединени към мрежата на електроразпределителното дружество, са консумирали общо 81 106 MWh (мегаватчаса) електроенергия. Тези данни са по-високи спрямо стойностите за същия период година по-рано (31 декември 2022 – 1 януари 2023 г.), когато са консумирани общо 80 542 MWh.

Върховият товар по електроразпределителната мрежа през посочените дни е регистриран на 31 декември 2023 г., когато е достигнал 1624 MW (мегавата). Посочените оперативни данни не могат да се отнесат автоматично към конкретен индивидуален случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална.

ЕVN България напомня, че традиционно месец декември се характеризира с повишена консумация на електроенергия спрямо ноември. Тази тенденция е по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни. Компанията информира отново, че през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори, сред които индивидуалният режим и интензивност на потребление при всеки клиент и домакинство, използва ли се в имота електроенергия за отопление, външната температура – например, понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%. Значение има също броят на помещения в жилището, които се отопляват, състоянието на имота – налице ли са енергийноефективни мерки, както и вида и броя на използваните електроуреди и техният клас на енергийна ефективност.

 

 

 

 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *