Изненада: ИТН няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ или ДПС

Изненада: ИТН няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ или ДПС

„Има такъв народ“ няма да подкрепи правителство нито с първия, нито с втория мандат. Това стана написа в профила си в социалните мрежи лидерът на партията Слави Трифонов. По думите на шоумена надеждите на ИТН са президентът Румен Радев да връчи третият мандат на тях, за да предложат експертен кабинет.

„Суверенът се изказа много ясно. Партиите бяха подредени, а огромната част от хората не излязоха да гласуват. ИТН е шеста партия в 50-тия парламент и за това, съвсем логично, аз изчаках достатъчно дълго време, за да може първата, втората и третата партия да направят необходимото, за да има редовно правителство. Това обаче не се случва. Аз чувам някакви нелепи изказвания от страна на някои партии, които казват: „…на всяка цена трябва да има правителство, но ние няма да го подкрепим, а тези които го подкрепят са смокиново листо и са купени…“, пише Трифонов.

Той подчертава, че „тези и други подобни абсурди заливат медиите и интернет. Всякакви социолози, политолози, журналисти и дори едни шарлатани убедено обясняват, как аз съм сключил сделка с ГЕРБ и ДПС, това се разбира от самосебе си, и те са абсолютно сигурни, че бъдещото правителство ще е нещо такова. Съжалявам за клишето, но наистина щеше да ми е смешно, ако не беше толкова тъжно“, пише шоумена.

По думите му след като се е посъветвал със своите съпартийци, е решил следното: „ИТН няма да подкрепи правителство с първия или с втория мандат. Има достатъчно много партии и свободно мислещи депутати, които да предприемат такъв ход. Аз се надявам и очаквам третият мандат да дойде в ИТН и тогава ние ще предложим експертно правителство, което да свърши определени и важни за страната неща за определено време. И ако мандатът дойде при нас, предлагам всички политически сили да подкрепят такова правителство, ако не искат на есен да ходим на избори. Мисля, че съм безпрекословно ясен“, пише Слави Трифонов.

Припомняме, че изявлението на ИТН идва на фона на преговорите за излъчване на правителство с първия мандат, за което се очакваше именно Слави Трифонов и Делян Пеевски с ДПС да дадат подкрепа на ГЕРБ и Бойко Борисов.

По-рано днес на старта на 50-ото Народно събрание кандидатът за председател на парламента Рая Назарян от ГЕРБ-СДС не бе избрана, което бе разчетено като ясен знак за липсата на консенсус и за бъдещо мнозинство.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *