И бивш министър стана обект на стара схема за онлайн изнудване

И бивш министър стана обект на стара схема за онлайн изнудване

Бившият служебен министър на околната среда и водите Асен Личев обяви в личния си профил в социалните мрежи, че е изнудван.

Той е получил имейл, в който се твърди, че е трябва да плати 1000 евро, а ако откаже ще бъде разпространен уж негов клип с нецензурно съдържание.

„Тази заплаха получих на пощата си и нямам надежда, че държавата може да ме защити от такова изнудване“, пише Личев.

„Ще моля юрист по авторско право да ме консултира. Как, когато аз съм в главната роля, някой си ще си позволи да печели на мой гръб без да е уредил хонорара ми. Искам когато пусне филма да го съдя този изнудвач, както мен ме съдят Фейсбук и Ютюб, когато без да знам съм препостнал клип, защитен от авторското право“, казва бившият министър Асен Личев.

Изпитана схема

Всъщност се оказва, че този мейл е стандартен и е част от стара схема за опит за изнудване и измъкване на пари от хора по света. Проверка на NewsLife показва, че подобни писма са получавали мнозина, като текстът общо взето е стандартен. Очевидно е, че се разчита някой просто да изпрати пари на авторите на мейла, без реално те да имат материал, който да публикуват. Елементарна проверка показва още, че биткойн портфейлите, които са предоставени в тях, биват откривани в редица черни списъци в интернет.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *