Хиляди пловдивчани танцуваха и пяха песните на АББА на върха на Бунарджика (СНИМКИ)

Хиляди пловдивчани танцуваха и пяха песните на АББА на върха на Бунарджика (СНИМКИ)

Хиляди пловдивчани изкачиха „Пътят към върха“ на хълма Бунарджика в събота, за да се насладят на безплатните концерти на шестте сцени, в които взеха участие повече от 50 артисти. Кулминацията на празника бе големият концерт – ABBA SYMPHONIE с участието на Люси Дяковска, Милица Гладнишка и Плевенската филхармония, под диригентската палка на младия и талантлив Георги Милтиядов – автор на аранжиментите, заедно с Пламен Проданов.Хиляди пловдивчани танцуваха и пяха песните на АББА на върха на Бунарджика (СНИМКИ)

Събитието се организира за четвърти път от Община Пловдив, отдел „Култура, археология и културно наследство, със съдействието на район „Централен“. Куратор на програмата и този път бе фондация „Арт Кънекшън“, ръководена от джазмена Петър Салчев.Хиляди пловдивчани танцуваха и пяха песните на АББА на върха на Бунарджика (СНИМКИ)

„Пътят към върха“ цели да социализира едно от най-любимите пловдивски пространства – хълма Бунарджика и да създаде музикален празник за жителите и гостите на града в лятната вечер. За целта организаторите и този път заложиха в програмата разнообразни по жанр концерти, подходящи за всички възрасти и вкусове на публиката, в която имаше и много семейства с деца.Хиляди пловдивчани танцуваха и пяха песните на АББА на върха на Бунарджика (СНИМКИ)

Преди началото на кулминацията „АББА Симфони“, поздрав към присъстващите отправи кметът Костадин Димитров.Хиляди пловдивчани танцуваха и пяха песните на АББА на върха на Бунарджика (СНИМКИ)

Искам да поздравя заместник-кмета Пламен Панов и екипа на отдел „Култура“, за това че за четвърта, поредна година организират този празник. Искам да поздравя всички вас, че изкачихте пътя към върха. Вече 8 месеца работим, в града има доста проблеми – транспортни и други. Не знам дали видяхте, но за 24 часа Бетонният мост вече го няма. Дано да стане по-бързо. Но културната ни програма е една от силните ни страни и съм много благодарен на екипа, който работи в администрацията за това, че Пловдив е наситен със събития, които ни доставят изключително голяма радост. Пожелавам ви много настроение и забавление !”, каза кметът Костадин Димитров.Хиляди пловдивчани танцуваха и пяха песните на АББА на върха на Бунарджика (СНИМКИ)

Двете огнени певици Люси Дяковска и Милица Гладнишка, заедно с прекрасните музиканти от Плевенскaта филхармония вдигнаха публиката на крака още с първото изпълнение от ABBA SYMPHONIE и така продължи до края. Програмата включваше инструментална и вокално-инструментална музика на легендарните АББА, обработена специално с аранжименти за оркестър, дело на Георги Милтиядов и Пламен Проданов. Прозвучаха емблематични песни като „Mamma Mia“, „Money, money, money“, „Take a chance on me“, „Gimme! Gimme! Gimme!“ и много други, до финалната „Dancing Queen“.Хиляди пловдивчани танцуваха и пяха песните на АББА на върха на Бунарджика (СНИМКИ)

„Пътят към върха 4“ започна още в следобедните часове на алеята пред Летния театър, където Галерия „Етерна“ организира за малчуганите детска работилница „Нарисувай лятото с тебешир“. На същото място се състоя и концерта „Децата срещат джаза“, в който малки и големи имаха възможност да импровизират заедно с утвърдените джаз музиканти:  Петър Койчев – китара, Живко Братанов – пиано, Преслав Пеев – саксофон, Христо Минчев – бас, Александър Каменов – барабани, Светлина Христова – водещ и вокал. В концерта участваха деца и младежи от Музикален център Music Space.Хиляди пловдивчани танцуваха и пяха песните на АББА на върха на Бунарджика (СНИМКИ)

На Акведукта, в концерт със заглавие „Оркестър за всички“, се изявиха децата от Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ , Детски оркестър „Дивизи“ и Камерен оркестър със солисти Борис и Симеон Стойчеви – ученици в НУМТИ „Добрин Петков“ с диригент Иван Русев – студент в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Идейната концепция е дело на доц. Диана Петкова.Хиляди пловдивчани танцуваха и пяха песните на АББА на върха на Бунарджика (СНИМКИ)

На фитнес площадката свириха Брас-квартет „Августа Траяна“ от Стара Загора. Различни епохи и жанрове, евъргрийни и съвременни джазови произведения оживяха благодарение на Стилиян Митев, дългогодишен водач на тромбоновата група в оркестъра на Държавна опера – Стара Загора, Димитър Тенев, Димитър Димитров и диаманта на групата Катрин Шул, които също са част от оркестъра на операта.Хиляди пловдивчани танцуваха и пяха песните на АББА на върха на Бунарджика (СНИМКИ)

На сцена JAZZ , четвърта в маршрута, свириха  „Hot Club de Plovdiv“ – джаз квартет в състав: Петър Койчев (китара), Любомир Толумбаджиев (цигулка), Момчил Ангелов (китара) и Христо Минчев (контрабас), които припомниха „златните години на европейския джаз“.

На  последният завой по „Пътят към върха“ концерт изнесе изящната и талантлива флейтистка Кейко Танака от Япония, която понастоящем е водач на флейтите в Държавна опера – Стара Загора.Хиляди пловдивчани танцуваха и пяха песните на АББА на върха на Бунарджика (СНИМКИ)

На сцената на върха, публиката бе посрещната от диджея Мартин Денев – пианист, кийбордист, композитор и диджей, възпитаник на пловдивското Музикално училище. След като приключва образованието си в Консерваторията в Ротердам, Нидерландия, после в Бъркли, Бостън, а след това в Сантяго де Куба, Мартин е участвал на стотици фестивали и форуми на пет континента и е делял сцена с някои от най -изявените музиканти и певци на нашето време.Хиляди пловдивчани танцуваха и пяха песните на АББА на върха на Бунарджика (СНИМКИ)

На финала на програмата, концертът ABBA SYMPHONIE с Люси Дяковска, Милица Гладнишка и Плевенската филхармония, с диригент Георги Милтиядов  завърши с няколко биса и хиляди танцуващи под открито небе. ABBA SYMPHONIE е част от националното турне на Плевенската филхармония по случай 70-годишния празничен юбилеен сезон.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *