Българската православна църква избра новия патриарх

Българската православна църква избра новия патриарх

Българската православна църква избра четвъртия си духовен глава от възстановяването на патриаршията насам. Това е Видинският митрополит Даниил, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Той се провежда в Синодалната палата в София.

Митрополит Даниил получи 69 гласа, а митрополит Григорий – 66. Три са невалидните бюлетини.

Изборът се случи, след като патриарх Неофит почина на 78-годишна възраст на 13 март.

Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил или Ловчанският митрополит Гавриил бяха тримата владици, посочени за наследници на патриарх Неофит.

На първото гласуване за Врачанския митрополит Григорий гласуваха 64-ма делегати. Видинският митрополит Даниил получи 51 гласа, а Ловчанският митрополит Гавриил беше подкрепен от 19 делегати. Имаше и четири недействителни бюлетини. В Събора участват 138 делегати, предаде bTV.

Видинският митрополит Даниил е роден със светското име Атанас Трендафилов Николов на 2 март 1972 г. в Смолян. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 2008 г. е назначен за викарий на Неврокопския митрополит, а след това и на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. През февруари 2018 г. е избран за Видински митрополит.

Изборът му за владика е съпътстван с протести. При първото му официално появяване като митрополит се среща с протестиращи за изграждане на магистралата Видин – Ботевград.

Свещеници от крайдунавския град определиха кандидатурата му за бъдещ патриарх като чудо.

През ноември 2022 г. в публикация коментира войната в Украйна: „Никой от участниците в конфликта не може да бъде оневинен за случващото се и оправдан за сметка на другия. В същото време, наблюдаваме тенденции за посяване на омраза, отрицание ненавист, включително в нашето общество към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор.“

Изразява мнение и за експулсирането от страната на предстоятеля и двама служители на руската църква.

В края на февруари тази година заедно Неврокопския митрополит Серафим писмено заявяват, че се разграничават от решението на Светия синод за касиране на избора за Сливенски митрополит.

Публично говори пред граждани по различни поводи като 24 май и празника на Видин.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *