Д-р Илия Зюмбилев: Пловдивска област е в готовност да посрещне зимата

Д-р Илия Зюмбилев: Пловдивска област е в готовност да посрещне зимата

„Пловдивска област е в готовност да посрещне зимата. Осигурено е почистването на републиканската и общинската пътна мрежа“. Това съобщи областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев след среща с ръководителите на Областно пътно управление, ОД на МВР-Пловдив, Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” и сектор „Пътна полиция“ и на Командването сили за специални операции. В нея участваха също заместник областните управители инж. Атанас Ташков и Димитър Добрев.

Областно пътно управление гарантира поддръжката и почистването на републиканските пътища на територията на областта през зимата като има сключен договор с „Европейски пътища” АД Пловдив и „Автомагистрали“ ЕАД София за участъка на АМ „Тракия” от км 106+427 до км 156+284. Двете фирми разполагат с необходимата техника и инертни материали, както и с дежурни екипи и специализирани машини за изтегляне на аварирали автомобили“, заяви директорът на ОПУ-Пловдив инж. Петър Попов. Той допълни, че на пътноподдържащите фирми е разпоредено да предприемат своевременно действия по монтиране на снегозащитни съоръжения на определените от ОПУ – Пловдив места, както и  да базират  специализирана техника за изтегляне на тежкотоварни автомобили в райони на планинските проходи.

„При настъпване на внезапни метеорологични промени и усложнена обстановка през зимата е предвидено въвеждане на временна организация на движението, определяне на възможните места за спиране или пренасочване на движението, поставянето на необходимата пътна сигнализация, както и схемите за временна организация на движението по определените обходни маршрути“, обясни началникът на сектор  „Пътна полиция” Красимир Нешев.

Общините имат създадена организация за почистване на вътрешната улична мрежа и общинските пътища, става ясно от писмените им доклади до областния управител. Те разполагат с необходимата техника  за снегопочистване и извличане на закъсали товарни автомобили, както и гарантират, че имат необходимите материали за обработка на пътната настилка и пешеходните участъци през зимата.

Осигурена е работата на здравните и учебни заведения в случай на усложнена зимна обстановка, в т. ч. приоритетното придвижване на автомобили на Бърза помощ и такива, превозващи пациенти за хемодиализа. Изготвени са списъци по населени места за настаняване на болни на хемодиализа, родилки и др. в болнични заведения преди началото на възникване на сложна обстановка. „В случай на необходимост, ще бъде осигурена допълнителна помощ от Министерството на отбраната. Ако има сериозно влошаване на зимната обстановка, с моя заповед ще бъде свикан и Областният щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия, но на този етап не са необходими извънредни мерки“, подчерта областният управител.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *