Главчев: Няма актуална заплаха за България заради ситуацията в Близкия изток (ВИДЕО)

Главчев: Няма актуална заплаха за България заради ситуацията в Близкия изток (ВИДЕО)

Няма актуална заплаха за България. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток.

Темата на днешното заседание беше „Предизвикателства и заплахи пред националната сигурност на Република България вследствие на ескалацията на напрежението в Близкия изток. Предприети мерки“. Обсъдихме мерките, които да се предприемат във връзка с кризата в Близкия изток, обясни Главчев.

„България реагира изключително адекватно при евакуацията на българските граждани от Ливан. Това бе резултат от предварителна подготовка и информация, която имахме както от българските служби така и от партньорските и съюзническите“, заяви Главчев и поздрави Държавния авиационен оператор за евакуацията. „Не е случайно това, че половин час след като излетя вторият полет започнаха реални военни действия. Всичко беше под контрол“, добави служебният премиер. Той подчерта, че заедно с всички институции правят всичко възможно за защита на живота и здравето на българските граждани.

На въпрос дали има данни за заплаха за сигурността на България, премиерът Главчев отговори: „Актуална заплаха към България в момента няма. Обсъждахме потенциални такива, които биха могли да възникнат и как да бъде противодействано на тях“. Главчев обясни, че има предложение на службите и на МВР в тази посока. „Направих предложение единствено България да изрази позиция, че сме за деескалация на конфликта в Близкия изток“, каквато е и европейската, каза още премиерът.

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков заяви, че имаме ниско ниво на заплаха. „Към настоящия момент няма данни, че е застрашена средата на сигурност и на българските граждани, но сме взели всички превантивни мерки. Усилили сме мерките за сигурност на израелското посолство“, заяви той.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *