Главчев: И дума не може да става да се изпращат български войски в Украйна

Главчев: И дума не може да става да се изпращат български войски в Украйна

Народното събрание изслуша служебния премиер Димитър Главчев относно българската позиция за предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон, САЩ.

Заседанието беше засекретено по искане на „Има такъв народ“. Председателят на ИТН Тошко Йорданов мотивира искането за закрито заседание поради „ангажименти в позицията на България за срещата на върха на НАТО, които не са гласувани от парламента и които водят до отказа от национален суверенитет“.

„Това, което изчете Главчев и министърът на отбраната, по същество като общи приказки е вярно, но като съдържание няма нищо общо с документите, които са в Секретно деловодство. Има неща, които на тази среща България ще трябва да потвърди или да не се съгласи с неща, за които нямат санкция от Народното събрание. Има сериозни съмнения за отказа от национален суверенитет, ако ние се съгласим, следствие, на което предлагам това заседание да е закрито“, заяви Йорданов.

„Да успокоя гражданите, не може и да става дума, че ще се изпращат български войски в Украйна. Нито е обсъждана, нито предстои да бъде обсъждана такава тема.

Политическата и практическа подкрепа за Украйна остава приоритет за България. Със 7 решения на Народното събрание предоставяме широк спектър от мерки за подпомагане на Украйна – политически, военни, хуманитарни и възстановителни. Помощта се предоставя без да бъдат нарушавани отбранителните способности на България“, посочи Димитър Главчев преди засекретяването на заседанието.

„Няма как с премиера да разсекретим позицията, тъй като тя се базира на секретни документи на НАТО“, допълни Атанас Запрянов- служебен министър на отбраната. Позицията на България за срещата на НАТО е заведена в Секретно деловодство на парламента, за да може всеки депутат, който пожелае, да се запознае с нея.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *