ГЕРБ отказа подкрепа за кабинет с мандата на „Има такъв народ“

ГЕРБ отказа подкрепа за кабинет с мандата на „Има такъв народ“

Последен ден на преговорите за редовен кабинет. Носителят на третия мандат за съставяне на правителство „Има такъв народ“ се среща с най-голямата политическа сила в парламента ГЕРБ-СДС.

Разговорите минават под знака на снощната закрита среща на всички без ГЕРБ и ДПС. Още преди да започне разговора между двете сили Росен Желязков от ГЕРБ постави въпроса имало ли е такава среща, на която да е обсъждано свалянето на Рая Назарян от поста на председател на парламента. По този начин тя няма да може да бъде избирана за служебен министър-председател.

„Какво е отношението ви за участие в мнозинство за сваляне на председателя на Народното събрание и избирането на нов, който да е съгласуван с президента. Ако се формира такова мнозинство и то е било на среща и, то защо партия ГЕРБ не е поканена?“, попита Желязков.

От „Има такъв народ“ отрекоха да се е обсъждало това, но не отрекоха провеждането на срещата. „Всеки може да се среща с когото прецени. Единственото, което правим е реализация на третия мандат. Ако имаме подкрепа за правителство, бихме се срещнали и с вас, и всички, които подкрепят. Логиката е такава – ако има мнозинство за това, което казвате, то ще има правителство“, отговори председателят на групата на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

„Единственото, което прави „Има такъв народ“ в момента, е да се опитва да убеди останалите политически партии за необходимостта от реализацията на третия мандат с широка парламентарна подкрепа, защото само това може да реши проблемите на страната за излизане от политическата криза“, посочи Слави Трифонов в пост в социалните мрежи. До края на деня трябва да е ясно има или няма мнозинство за кабинет.

За момента 66 народни представители са заявили подкрепа за кабинет с третия мандат. ПП-ДБ не са обявили решението си. От ГЕРБ зависи и изхода от ситуацията. „Възраждане“ и ДПС-Пеевски са против.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *