Европейската шампионка Виктория Радева зарадва малки и големи в Рогош с демонстративен сеанс по шахмат (СНИМКИ)

Европейската шампионка Виктория Радева зарадва малки и големи в Рогош с демонстративен сеанс по шахмат (СНИМКИ)

Европейската и републиканска шампионка по шахмат Виктория Радева зарадва деца и младежи от Рогош с демонстративен сеанс по шахмат по повод годишния събор на селото. Това бе кулминацията на спортните събития, организирани от кметството.Европейската шампионка Виктория Радева зарадва малки и големи в Рогош с демонстративен сеанс по шахмат (СНИМКИ)

Много желаещи изявиха желание да играят срещу гросмайстор Радева, но само десет деца и младежи имаха шанса да премерят своите умения с нея. Специален гост на събитието беше кметът на Община Марица Димитър Иванов, който откри шахматния сеанс и направи първия ход. На следващата дъска партията откри кметът на Рогош Алекси Георгиев. Двамата стартираха с различни ходове, а кметът Иванов с усмивка каза, че царят му е много важен и не иска да му го вземат: „Аз си пазя царя и атакувам с царицата. Господин Георгиев пък е решил да пази царицата си. И двамата явно откриваме различно играта“. Кметът сподели пред шампионката и младите състезатели, че като малък е обичал да играе шах. „Интересувах се и исках да науча повече за играта. Тогава в България нямаше книги за шах. В този период се пишеха писма с деца от Русия, които ми изпращаха книги за правилата и обяснения на партиите между великите гросмайстори. Искам децата да играят този спорт, защото той развива интелекта им“, подчерта кметът на Община Марица. Той поздрави децата за 1 юни.Европейската шампионка Виктория Радева зарадва малки и големи в Рогош с демонстративен сеанс по шахмат (СНИМКИ)

„Желая ви успех! Който от вас бие Виктория е следващият шампион на България. Не се притеснявайте, че днес ще загубите от един голям български спортист. Ако искате да се развивате, то на някоя от тези маси, може да стои следващият европейски и републикански шампион“, каза Димитър Иванов. Той допълни, че за развитието на масовия спорт в Община Марица ще бъдат дарени на всяко кметство по няколко дъски за шах и маси за тенис.Европейската шампионка Виктория Радева зарадва малки и големи в Рогош с демонстративен сеанс по шахмат (СНИМКИ)

„Благодарим на кмета на Община Марица Димитър Иванов, че уважи поканата, както и кмета на Рогош Алекси Георгиев. За първи път на събор на село се прави сеанс по шах. Това е едновременна игра срещу няколко човека (минимум десет), а този който дава сеанс обикновено е известен шахматист. Това е моята дъщеря Виктория Радева“, посочи от своя страна бащата на Виктория – Славей Радев и представи накратко нейните спортни постижения. Той подчерта, че е шампион на Европа по шах от миналата година с отбора на България. Печелила е националната купа за деца 11 пъти, а при жените – три пъти. Сред големите й постижения са също титлите й като световна шампионка и вицешампионка при девойките. След това Радев обясни правилата на сеанса.

От своя страна Виктория сподели, че с огромна радост играе с деца, защото целта на събитието е да популяризира шахмата. „Спортът има преди всичко социална функция за обществото. Виждам в младите състезатели желанието за игра и възхищението от това, което правя. Говорихме с кметовете на Община Марица и на Рогош да организираме проява, свързана с шаха. Те бяха изключително отзивчиви и подготвиха всичко. Аз съм много благодарна, че реализираха тази идея. Целта е да се позабавляваме. Готова съм да отговоря и на въпроси за шаха“, посочи Виктория Радева. Тя уточни, че от години идва на събора в Рогош, но не е участвала в него. Младата шампионка сподели, че 10 години живее със семейството си в селото.Европейската шампионка Виктория Радева зарадва малки и големи в Рогош с демонстративен сеанс по шахмат (СНИМКИ)

„Това, което ми прави впечатление е, че хората тук са много топли и отзивчиви. В Рогош усещам прекрасен дух, както и грижата на кмета за хората и техните нужди. Виждам само хубави неща в селото, което става все по-хубаво за живот и се разраства. Надявам се в следващите години това да продължава“, подчерта шахматистката. Тя уточни, че следва „Национална сигурност“ и през юли й предстои дипломиране в Пловдивския университет. След това за нея започва динамично лято с много турнири, както и подготовка за Олимпиадата по шах, която ще се проведе през септември.

„Надявам се на участие там и възможно най-добро представяне на България“, пожела си Виктория Радева. Демонстративният сеанс продължи около час и половина, като накрая европейската шампионка постигна девет победи и едно реми. Всеки състезател получи медал за участие.Европейската шампионка Виктория Радева зарадва малки и големи в Рогош с демонстративен сеанс по шахмат (СНИМКИ)

В ранните часове на съботния ден в Рогош спортните събития започнаха с майсторско каране на велосипед. Над 20 участника се включиха в съревнованието. В него се състезаваха и цели семейства. След това спортните прояви продължиха с баскетболен мач между ветерани и младежи. В него участие взе и кметът на селото Алекси Георгиев. По обед футболната среща между ветерани и играчи на ФК „Ботев“ (Рогош) събра десетки почитатели на стадиона.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *