ЕС започва преговори за присъединяване с Украйна и Молдова

ЕС започва преговори за присъединяване с Украйна и Молдова

Европейският съюз реши да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в социалната мрежа X.

Мишел посочи още, че на срещата на върха е предоставен статут на кандидат за членство в ЕС на Грузия и също така ще даде ход на кандидатурата за членство в ЕС на още една страна, която се надява на това –  Босна и Херцеговина, след като тя постигне „необходимата степен на съответствие“ с критериите.

„Победа за Европа“

„Това е победа за Украйна. Това е победа за цяла Европа. Победа, която мотивира, вдъхновява и укрепва“, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

По-рано през деня, когато 27-те лидери на ЕС се събраха за последната си среща на върха за годината, Орбан настоя, че ЕС не трябва да започва преговори за членство с Украйна. Орбан беше единственият противник на решението на срещата на върха, която се състоя в критичен момент за Киев във войната му срещу инвазията на Русия. Вчера обаче стана ясно, че ЕС ще размрази 10 млрд. евро за страната, а унгарският премиер се е съгласил да вдигне ветото за Киев при гласуването днес.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *