Денят, в който Стефка Костадинова вдигна летвата твърде високо (ВИДЕО)

Денят, в който Стефка Костадинова вдигна летвата твърде високо (ВИДЕО)

На 30 август 1987 г., по време на Световното първенство по лека атлетика зрителите по трибуните на Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред телевизионните екрани стават свидетели на феноменално постижение, което и до днес е недостижимо за никой друг на планетата. От тогава до днес никоя жена на света не е скочила повече от Костадинова – 209 см, като нейният рекорд на рекордите е увековечен пред музея на МОК в Лозана.

Днес – точно 36 години по-късно, рекордът на 22-годишната тогава Стефка Костадинова все още не е подобрен. В Рим тя стига до него с 9 успешни скока. Преодолявайки квалификациите със 191 см, във финала Стефка Костадинова прави общо 13 опита, от тях 9 са успешни.

„Най-популярното момиче днес в Италия е българката Стефка Костадинова. Нейното име, заедно с огромни снимки, може да се види тази сутрин във всички вестници тук. От снощи то звучи непрестанно в емисиите на радиото и телевизията, споменава се с любов и възхита от обикновените хора по улиците, площадите и кафенетата.

Неведнъж и дваж, а десетки пъти телевизията повтаря онзи знаменит скок, при който нашето момиче с изключителна лекота прелетя над летвата на рекордна височина и който ще остане урок по психологическа устойчивост и майсторство“, пишат тогава за невероятното постижение кореспондентите на БТА в Италия.Денят, в който Стефка Костадинова вдигна летвата твърде високо (ВИДЕО)

Стефка Костадинова открай време изтъква, че световният рекорд не е само неин, а принадлежи на България. Председателят на БОК напомня, че това върхово за планетата постижение, а и всичките й успехи са благодарение на хората край нея, на екипа от треньори и специалисти, на спортното училище в Пловдив, на клуб „Тракия“, на лекоатлетическата федерация, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта.

„Благодаря за многото поздравления и като отбелязваме годишнината от световния рекорд 209 см, си пожелавам той да бъде подобрен един ден отново от българка“, казва днес Костадинова.

Публикувай коментар

1 Comments

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *