ЦИК: Ако на първия екран не изберете да гласувате и за двата избора, няма връщане назад

ЦИК: Ако на първия екран не изберете да гласувате и за двата избора, няма връщане назад

На първия екран и на втория избирателят трябва да избере в кои избори желае да участва. Ако на първия екран не избере да гласува и за двата избора и не го потвърди на втория екран, повече не може да се връща назад. Затова е важно – на първия екран маркирайте и двата избора или натиснете бутона „избирам всички“ и потвърдете избора си на втория екран. Щом е потъмнен екранът, значи това е изборът. Да не се бърза, да се чете, машината води избирателя“. Това обясни зам.-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева в предаването „Тази сутрин“ по bTV по повод машинното гласуване на предстоящия вот на 9 юни.

На изборите на 9 юни ще гласуваме с 9356 машини в страната и с 245 в чужбина. Ако някоя машина не заработи, е създадена организация за бързото информиране на ЦИК. „Създали сме необходимата организация, ако по някаква причина не може да продължи машинното гласуване в дадена секция, да е информира районната избирателна комисия от секционната, тя информира Централната избирателна комисия. След като тя съгласува и даде разрешение на РИК, те преустановяват машинното гласуване в тази секция и продължават на хартия. Няма да има резервни машини. Ако машината в секцията, за която е предназначена, не може да работи по някаква причина, се продължава на хартиени бюлетини“, обясни Матева.

И двете бюлетини – и за народни представители, и за Европейски парламент, са на три страници поради дължината на самата бюлетина и броя на участниците. „С бутона „следваща страница“ прелистваме страниците на бюлетината. Хубаво е да знаем с кой номер партия желаем да гласуваме и за кой кандидат, ако желаем преференция. Хубавото на машинното гласуване, е че не можем да гласуваме с преференция, ако не сме избрали партия или коалиция“, посочи Росица Матева.

В „Преглед на избора“ се изписват имената на партиите или коалициите, за които сме гласували и имената на кандидатите. „С бутона „промени избора“ можем да се върнем и да променим избора си, но не можем да променим вида избори, на които ще гласуваме. Когато сме сигурни в избора си, натискаме бутона „гласуване“, припомниха от ЦИК.

След като сме гласували, изчакваме да се отпечатят бюлетините и да се чуе звуковият сигнал. По-дългата бюлетина е за народни представители, а по-късата – за Европейски парламент. „Трябва да проверите дали е отпечатан правилно изборът, да ги сгънете с избора навътре, член на СИК трябва да постави по един печат на бюлетините от машинно гласуване и да се пуснат в двете различни кутии“, допълни Росица Матева.

При хартиеното гласуване бюлетините са с еднаква дължина. От ЦИК съветват най-напред да гласуваме в квадратчето с избраната партия или коалиция, а след това и в кръгчето за преференция. Отбелязваме избора си със знак Х или V с химикалка, пишеща в син цвят. Важното е да не се засяга съседно поле и да е ясен гласът на избирателя. И при двата вида гласуване се поставя по един печат на всяка бюлетина. Бюлетините се пускат в две различни кутии.

„Ако някой обърка кутиите, включително при хартиените бюлетини, сме дали указания на секционните избирателни комисии. След като преброят резултатите кутия по кутия и ги установят, се попълва черновата, не се бърза за беловата, защото например в другата кутия с бюлетините за европейски парламент може да се намери бюлетина за Народно събрание и тя трябва да се добави“, уточниха от ЦИК.

В страницата на Централната избирателна комисия има и подробно обучение как да гласуваме. Бюлетините и изборните книжа за българските и европейските избори вече са доставени в почти всички регионални избирателни комисии в страната.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *