Бум на вирусни конюнктивити: Какво съветват специалистите?

Бум на вирусни конюнктивити: Какво съветват специалистите?

Личните лекари сигнализират за бум на вирусните конюнктивити и съветват да не се самолекуваме. Какви са причините и как да разпознаем заболяването, което се предава много лесно?

„Като цяло различни вируси могат да предизвикат тези конюнктивити. Една от най-честите причини са аденовирусите, тъй като лесно се разпространяват, особено в детски колективи. Децата често не си мият ръцете, пипат си очите, устата. Заразяването става чрез респираторни секрети и по фекално-орален механизъм. Така че лесно се предават, особено пак повтарям в организирани колектив“, каза в „Денят започва“ по БНТ д-р Христиана Бацелова – вирусолог УМБАЛ „Свети Георги“.

Вирусологът добави, че именно сега е сезонът на аденовирусите и няма нещо по-необичайно в сравнение с изминали години. Тя посъветва пациентите да не предприемат самолечение. „Не е добре да се самолекуват пациентите, защото зачервяване на очите може да има и при морбили. Така че, ако зачервяването на очите е придружено с друга симптоматика като повишена температура, болки в стави и мускули, отпадналост, задължително трябва да се потърси медицинска помощ“, посъветва д-р Бацелова.

 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *