Борисов: ГЕРБ ще носи отговорност за външната политика, ако назначат Митов (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ ще носи отговорност за външната политика, ако назначат Митов (ВИДЕО)

„Философията на конституцията беше направена така, че трите партии ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС да носят отговорност, след като се премести тежестта за избора на служебното правителство. Нека бъдат любезни колегите, да не се махат толкова лесно и да казват, че нямат отговорност към това, което сътворихме.“ Това заяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Когато гласувахме Конституцията, си говорехме как ще сме един блок за следващите 10 години – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС“, заяви още той. „В първите дни на Конституцията бях там, когато за правосъден министър Пеевски предложи Христо Иванов. Той отказа и Пеевски предложи Славов, какви са аргументите – не знам. Оттам нататък сътворихме това, което приехме“, посочи Борисов.

„ДПС и тогава и сега никога не са участвали и не са имали зам.-министри. Призовавам трите партии да бъдем на висотата на сътвореното. За това правителство носи отговорност парламентът“, подчерта той.

„За отбраната ГЕРБ носят отговорност, защото Запрянов е наш кадър. За всичко друго не носим отговорност“, посочи Борисов. „Съвестта ми е чиста, ако назначат Даниел Митов, ще кажа ГЕРБ носят отговорност за външната политика“, заяви бившият премиер. За Кирил Вътев Борисов каза, че има добри отношения с него.

Борисов разказа, че на партийно мероприятие на ГЕРБ хората са били бесни от назначенията в служебното правителство.  По думите му половината министри са от ПП-ДБ. Той обърна внимание, че майката на кмета на район „Подуяне“ е министър в правителството на Главчев. „Трябваше да им отговоря, че още от първия ден не съм съгласен нито с външния министър, нито с много от назначенията, но така е преценил Главчев, така е направил“, заяви Борисов.

Той обърна внимание, че Главчев е избрал Росен Карадимов. „Г-жа Нинова не си ли спомня, че той беше началник кабинет на нейния лидер“, добави Борисов.

Какво се случи?

На 15 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

bTV научи, че координацията между главата на правителството и министъра на външните работи по време на конфликта и ескалацията на напрежението между Иран и Израел била трудна. Имало е затруднение и по отношение на координацията на българската позиция във връзка с атаката на Иран.

А вчера стана ясно, че Главчев предлага още една персонална смяна в състава на служебния кабинет – Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов. В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *