Бойко Борисов за ПП-ДБ: До последно бяха нахални и искаха цялата власт

Бойко Борисов за ПП-ДБ: До последно бяха нахални и искаха цялата власт

„До последно бяха нахални и искаха цялата власт“. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание. Депутатите се събраха на извънредно заседание, за да гласуват отказа на Мария Габриел да състави кабинет като премиер.

Борисов допълни, че критиките за липса на лидерски срещи не са съвсем точни. „Аз се срещнах с Асен Василев и Атанас Атанасов в четвъртък и петък“, каза той. „Те идват шест души, после други и аз слушам исканията на всеки. Един иска кабинета, друг иска регулаторите, трети иска НС, четвърти иска всичко. И е едно надговаряне. Ако изпусна дума, после излизат и развяват. Затова избрах преговорен екип“, уточни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че в тяхната парламентарна група вече никой не иска да говори с ПП-ДБ заради обиди и отново призова да се извинят. „Много исках да има правителство. Два пъти Мария Габриел отива и им казва, че счупват всичко“, каза още Борисов.

„Четири компромиса дадох“

По думите му той е получавал телефонни обаждания от министри на чужди държави относно оглавяването на МВР. „Четири компромиса дадох, ПП искаха МВР и електронно министерство“, каза още лидерът на ГЕРБ.

„В петък получих обаждане от Асен Василев и въпреки интереса на партията, въпреки преговорния екип собственоръчно подчертах, че Асен Василев остава – първи компромис с него. След това зачертах Христо Гаджев и написах Тодор Тагарев в Министерството на отбраната заради Иван Костов, зачертах Жечо Станков от енергетиката и написах Румен Радев, на този лист лидерски аз задрасках голямата част от това, за което се бори преговорният екип. Казах на Асен Василев, че искам отговорът да е кратък – да или не и да отиде при неговите хора с листа. Василев ми отговор, че искат МВР и електронното министерство. Казах му същото и на ген. Атанасов, след като ми звъня – да отговорят с „да или не“, обясни Бойко Борисов.

„В събота Денков кани Габриел в МС, тя казва, че ГЕРБ не могат това да го отстъпят, включително за енергетиката. Денков каза без МВР и това електронно управление не става. В неделя пращам за последен път Мария Габриел при Денков. Той казва без МВР не става – сложете Румяна Бъчварова за министър”, съобщи лидерът на ГЕРБ.

Той поясни, че Габриел се е върнала в централата на ГЕРБ. „От там се почва телефон, телефон, звънят ми министри от други държави да ме настискат да им дадем МВР. Така официално взехме решение да защитим институциите, хората, демокрацията. Сега ПП-ДБ имат огромен шанс, имат отношения с ДПС, с „Възраждане”. Моето влияние върху избирателите и симпатизантите не е безгранично”, добави Борисов.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *