Бойко Борисов: Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам (ВИДЕО)

Бойко Борисов: Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам (ВИДЕО)

„Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам, за да успокоим възможностите за преговори“. Това коментира Бойко Борисов в своя първи коментар след изборите на 9 юни цели четири дни по-късно. Именно и днес бившият премиер и победител от вота отбелязва своя 65-и рожден ден. „Единственият шанс да има правителство е всеки да надмогне егото си, да се направи експертен кабинет, който да има доминация на ГЕРБ за премиер, външен министър и отбрана“, допълни той.

От думите му се разбра, че единственият вариант да се състави кабинет е с първия мандат и определи втори и трети мандат като „експерименти“ – в противен случай септември се задават нови избори. Борисов подчерта още, че ГЕРБ ще излъчи преговорен екип в същия състав от предишния парламент – Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова. На въпрос защо съставът е този бившият премиер каза: „Мария Габриел има друга работа и няма да е в преговорния екип“.

Борисов каза още, че иска да успокои партийните лидери и институциите, а хоризонтът на кабинета да е по-дълъг. „Време е за държавници, не е време за самохвалство и за егоцентризъм. Не е време и за противоборство между институциите. Всички казват, че не може да се направи правителство и казват: „Бойко да се оправя“. Обръщам се към всички лидери на партиите – биенето в гърдите, сърдитите, дезертиралите, не е време. Време е за смели мъже и жени“, подчерта Борисов и коментира, че ако има отговорни държавници, които „да не стоят отстрани и да се подхилкват“, то ще има кабинет.

Лидерът на ГЕРБ разкритикува държавният глава за острия му тон вчера: „Отнасям се с голямо уважение към казаното от президента Радев, но той също е част от тази държава“.

По повод четиридневното мълчание на партията победител, Борисов опроверга твърденията, че са се скрили: „Ако бяхме дали брифинг вечерта на изборите, както искахте вие, то ние тогава имахме над 80 депутати. В други години над 10% разлика между първия и втория означаваше собствено мнозинство и това се водеше категорична победа“, обясни Борисов и подчерта, че сега при 11% разлика вече е различно. Той визираше появата на партия „Величие“, чиито депутати на практика намалиха числеността на останалите парламентарни групи.

„Колегите още първия ден бързат да кажат, че искат да има правителство, но няма да участват. Да кажат, че са паднали, но искат да поведат революция. Предлагам в последния месец да няма социологически проучвания – избирателите ни предпочетоха в хубавото време да не идат да гласуват“, коментира още Борисов.

ГЕРБ са готови на преговори с ПП-ДБ, ако те имат желание за това – по този повод Борисов каза, че те са избързали да се самообявят за опозиция.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *